Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hemliga dokument påstås visa rysk inblanding i USA-valet

Donald Trump och Hillary Clinton.
Donald Trump och Hillary Clinton.

Dokument från en regeringskontrollerad tankesmedja visar att Putin hade för avsikt att påverka presidentvalet till Donald Trumps fördel. Genom kampanjer på sociala medier skulle de amerikanska väljarnas förtroende för valsystemet undergrävas, uppger amerikanska tjänstemän för Reuters.

Ryska institutet för strategiska studier, RISS, som består av före detta tjänstemän från ryska utländska underrättelseverksamheten, ska ha gjort upp planer för hur Ryssland skulle påverka utgången av det amerikanska presidentvalet förra året.

Det menar tre nuvarande och fyra före detta amerikanska statstjänstemän som kommit över två dokument på planerna från den regeringsstyrda tankesmedjan RISS, enligt Reuters. Hur och när dokumenten hamnat i amerikanska händer vill de inte uppge med hänvisning till att dokumenten omfattas av sekretess.

Det första dokumentet författades av tankesmedjan i juni förra året och som sedan cirkulerade på högsta nivå inom den ryska regeringen utan tydlig adressat. Dokumentet var en strategisk plan för hur Kreml skulle lansera en propagandakampanj på sociala medier och i ryskstyrda medier för att uppmuntra amerikanska väljare att rösta för en president med en mjukare inställning till Ryssland.

Det andra dokumentet skrevs i oktober och spreds på samma sätt inom den ryska statsledningen. I det dokumentet varnades det för att Hillary Clinton med sannolikhet skulle vinna valet och att propagandakampanjen skulle byta strategi. Istället för att hylla Trump skulle information om röstfusk spridas för att underminera det amerikanska valsystemets legitimitet och på så sätt skada Clintonkampanjen.

Rysslands president Vladimir Putin förnekar att Ryssland skulle ha varit inblandat i valet i USA. Varken Putins presstalesperson eller tankesmedjan ville kommentera Reuters uppgifter om dokumenten.

– Putin hade den här målsättningen i åtanke hela tiden, och han bad institutet att rita honom karta för att genomföra det, säger en av de amerikanska källorna till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.