Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hemligt-hemligt-nar-archie-dops/

Världen

Hemligt, hemligt när Archie döps

Foto: Chris Allerton/AP

Ingen tv-sändning, inga pressfotografer och hemliga gudföräldrar. Inte ens drottningen själv närvarar, hon är upptagen på annat håll. Lördagens kungliga dop i Storbritannien liknar inget annat.

TT Text

Det är ingen tvekan om att hertigen och hertiginnan av Sussex – det vill säga brittiske prins Harry och hans hustru Meghan som är föräldrar till två månader gamle Archie Harrison Mountbatten-Windsor – bestämt sig för att hålla sin förstfödde från offentlighetens ljus.

I alla fall då han under dagen döps av ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby i slottet Windsor Castles privata kapell.

I stället för pressfotografer är det en modefotograf som är god vän med familjen som fått uppdraget att föreviga dopet på bild. Något klockslag för när dopet äger rum under lördagen har inte offentliggjorts av Buckingham Palace.

Mer hemligt. Efter önskemål från de personer som ska bli lille Archies gudföräldrar kommer inte dessas namn att offentliggöras.

Men prins Charles och hans hustru Camilla väntas närvara under ceremonin, liksom hertiginnan av Sussex mor Doria Ragland.

Att inte låta den brittiska allmänheten få närmare tillgång till evenemanget har väckt viss irritation. Brittiska medier, bland dem exempelvis BBC , noterar att gossebarnets föräldrar nyligen lät skattebetalarna stå för miljonbelopp när parets hus renoverades.

Å andra sidan anas en viss motvillig beundran för ett par som väljer att gå sin egen väg, utan att slaviskt följa den kungliga etiketten.

En tradition följs dock – Archie Harrison Mountbatten-Windsor bär en handgjord replika av den dopklänning som ursprungligen syddes till drottning Victorias äldsta dotter. De senaste elva åren har den nygjorda klänningen använts vid kungliga dop.

Och senare under dagen väntas faktiskt vissa av hovets utvalda bilder inifrån kapellet och ceremonin att släppas till medierna.

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt