Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

"Hennes period vid makten var en revolution”

Margaret Thatcher under Falklandskriget
Margaret Thatcher under Falklandskriget Foto: Scanpix
"The lady´s not for turning" (ungefär Damen viker sig inte) var den fras som på många sätt skulle kopplas till Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, Margaret Thatcher.

Thatcher hade vunnit valet 1979 och slog in på en våg av privatiseringar och effektiviseringar av den – ärligt talat – illa skötta statliga företagsamheten. Politiken spädde dock på arbetslösheten och många, även inom hennes eget konservativa parti, ville att hon skulle backa, vika undan och åtminstone skjuta upp privatiseringarna.

Hennes svar i talet till partikongressen i oktober 1980 blev just detta: Vik undan ni som vill. Damen viker inte undan.

Margaret Hilda Thatcher framstod ofta som en stenhård, rent av oförsonlig och idéburen politiker. Hennes svar på angrepp blev alltid motangrepp, om det så gällde att knäcka det starka gruvarbetarfacket (gruvarbetarstrejken 1984–85), den argentinska juntan (Falklandskriget 1982) eller den långa rad av ministrar som hon tyckte var för mjuka i sitt förhållande till den revolution hon ville åstadkomma.

För hennes period vid makten 1979–1990 var en revolution. Storbritannien förändrades under hennes tid. Thatcher, tillsammans med USA:s president Ronald Reagan blev de ledande politiker som stod för ett systemskifte, bort från den klassiska välfärdsstaten till en tid av avregleringar, och ökad konkurrens.

För att rätt förstå Thatchers framgångar måste man dock först se det 1970-tal som skapade henne. Strejker, en galopperande statsskuld, ingripande från IMF präglade de tiden. Britterna fick det sämre och kulmen kom med "Missnöjets vinter" 1978-79, då en rad strejker från offentligt anställda tvingade företag att gå ned på tre- och fyradagars veckor. Thatchers seger i valet i maj var en direkt följd av missnöjet.

Men även om thatcherismen, som hennes politik kom att kallas, mötte enormt motstånd från dåtidens opposition, har mycket av det hon var med och skapa bestått. Brittiska Labour, efter 18 år i opposition, kom tillbaka till maken 1997. Men då hade partiet reda anammat det mesta av det hon stod för som sänkta skatter och hyllningar till privata entreprenörer.

Margaret Thatcher var i hemlandet en mycket kontroversiell person. De som gillade henne dyrkade henne, men hon mötte också rent hat från många av dem som kände sig drabbade av hennes politik. Hon lämnade också ett social arv efter sig. I slitna industriområden finns det människor som än i dag inte haft ett arbete, sedan den lokala industrin slog igen när Thatchers kvast sopade som bäst.

Hennes oförsonlighet höll också på att kosta henne livet. När fångar från den terrorstämplade irländska IRA inledde en hungerstrejk i Maze-fängelset i Nordirland för att få status som politiska fångar vägrade Thatcher backa. "Ett brott, är ett brott, är ett brott; det är inte politik" lär hon ha sagt.

Nio fångar, den mest kände Bobby Sands, svalt sig själva till döds och IRA skulle aldrig förlåta henne.

I oktober 1984 sprängde IRA en bomb i hennes hotell i Brighton där hon arbetade på ett tal till partikongressen. Thatcher undkom oskadd, men fem personer dödades och över 30 skadades.

IRA:s kommentar till Thatcker löd: Idag hade vi ingen tur, men kom i håg att vi behöver bara ha tur en gång. Du måste alltid ha tur.

Margaret Thatchers svar kom på kongressen bara timmar efter bomben: Den här attacken misslyckades...alla försök att krossa demokratin med terrorism kommer att misslyckas.

Dan Lucas var Dagens Nyheters korrespondent i London 2009 till 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.