Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/henrik-brandao-jonsson-bolsonaro-backar-inte-om-amazonas/

Världen

Henrik Brandão Jönsson: Bolsonaro backar inte om Amazonas

Jair Bolsonaro Foto: William Volcov/REX

RIO DE JANEIRO. Bolsonaro backar inte. Trots att han har opinionen emot sig kom inte Brasiliens president med några löften om att förbättra skyddet för jordens största regnskog under sitt öppningstal vid FN:s generalförsamling. I stället lovade han att öppna Amazonas för mer gruvdrift.

– Det är en vanföreställning att Amazonas är ett världsarv, sa Jair Bolsonaro.

Han kritiserade även internationella miljöorganisationer för deras närvaro i regnskogen.

– De insisterar i att försöka hålla kvar urfolken på grottfolkens tid, sa Brasiliens president.

Den före detta yrkesmilitären använde inte sina glasögon under talet utan kisade i stället på telepromptern när han anklagade utländska intressen i Amazonas för att vara ”förklädd av goda avsikter”. Han nämnde varken Frankrikes president Emmanuel Macron eller Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid namn, men det var tydligt vem han menade med sin kritik. Bolsonaro menade även att internationella medier betett sig som kolonisatörer och ljugit när de uppmanat till bojkott av Brasilien på grund av att regeringen negligerat de rekordmånga bränderna.

– Internationella medier har uppfört sig på ett respektlöst, kolonialt sätt och attackerat vår suveränitet, sa Bolsonaro under generalförsamlingens öppningstal i FN.

Den som kan sin Bolsonaro vet att det var han som försökte censurera statistiken från Brasiliens rymdmyndighet INPE som visade att den ökade skövlingen lett till rekordmånga bränder. 

Bolsonaro tog även upp kritiken han fått för att inte respektera ursprungsbefolkningen i Amazonas och menade att landets reservat – som utgör 14 procent av Brasiliens yta – ska öppnas för gruvdrift. Han vill att guldfyndigheterna inom Yanomamireservatet, vid gränsen till Venezuela, öppnas för industriell gruvdrift mitt i Amazonas.

Det märkliga med Bolsonaros tal är att han inte på en punkt tagit åt sig av den internationella kritiken. I stället för självkritik agerade han som att han var förnärmad och spottade av ilska när han berörde de punkter som väckt omvärldens uppmärksamhet. Hans agerade kommer sannolikt innebära att det omfattande handelsavtalet mellan EU och Mercosur inte kommer att undertecknas. Österrike har redan blockerat avtalet och fler länder lär följa efter. 

Det skulle inte förvåna mig om även Sveriges nya utrikesminister, Ann Linde, som väl känner till avtalet, kommer att kritisera Bolsonaro för hans bristande vilja att följa de miljöaspekter som är tydliga i handelsavtalet.

Bolsonaros fientliga tal, som inte visade det minsta ånger över att skövlingen ökat med 278 procent, övertygar säkert också de av Europas konsumenter som tidigare velat om att bojkotta brasilianska livsmedel.

Läs mer: Trump talade sig varm för patriotism i FN