Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Borgmästaren häcklas i årets karneval

Även om kläderna och feststämningen är densamma som tidigare blir det i år andra tongångar i karnevaltåget i Rio de Janeiro. Orsaken är stadens djupt religiösa borgmästare som förra året bojkottade festen.
Även om kläderna och feststämningen är densamma som tidigare blir det i år andra tongångar i karnevaltåget i Rio de Janeiro. Orsaken är stadens djupt religiösa borgmästare som förra året bojkottade festen. Other: Silvia Izquierdo/AP

Rio de Janeiros gator och torg har tagits över av konfettifyllda karnevalståg som värmer upp inför årets karneval som börjar på fredag. Clownnäsor, paljetter och fjädrar är desamma. Det är texterna till årets sambasånger som är annorlunda.

Fyra av stadens mest populära sambagrupper har valt att häckla borgmästaren i sina texter. Förra året bojkottade borgmästaren, som är pingstvän, karnevalen och reste till Sydafrika för att predika inför pingstvänner. Det var första gången i Rios historia som borgmästaren inte deltog vid invigningen och lämnade över stadens nycklar till karnevalskungen Momo.

”Borgmästaren, varför döljer du dig så?” är en av fraserna i de nya sambalåtarna. En annan är ”Du gav inte nyckeln till Momo. Kan du ge den till mig i stället?” I en tredje karnevalslåt sjunger deltagarna: ”Fyll inte min karneval med pastorer.”

Borgmästaren Marcelo Crivellas pingstkyrka ser ned på den afrobrasilianska kultur som skapat karnevalen. Han har halverat karnevalsanslagen, stängt ned det afrobrasilianska danshuset Casa do Jongo i förorten och bidrog inte till förra årets hyllande av havsgudinnan Yemanjá. I parker har han förbjudit anhängare av afrobrasilianska religioner att lämna gåvor till gudarna.

”Ut med intoleransen i Guds namn” sjunger den berömda karnevalsgruppen Simpatia é quase amor (tycke är nästan kärlek) i sin nya karnevalssamba.

Gruppen brukar locka 30.000 deltagare till sitt karnevalståg som löper längs stranden i Ipanema och är kända för att i sina karnevalslåtar hylla Rio, stranden och havsgudinnan. För första gången sedan gruppens bildades 1985 har nu textförfattarna valt ett politiskt tema. De kritiserar borgmästaren för hans intoleranta stil i en stad som är världsberömd för sin tolerans.

– Vi tycker att han är så absurd att vi bröt mot traditionen, säger sambadirektören Dodô Brandão till dagstidningen O Globo.

Borgmästaren själv har inte kommenterat karnevalstågens teman. Precis som förra året tänker han lämna Rio under den syndiga karnevalen och befinna sig på okänd ort. Det är nog lika bra det.

Läs mer: Ganvänliga Rio de Janeiro oroas av nya borgmästaren

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.