Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/henrik-brandao-jonsson-chocksiffror-for-vanstern-stodet-okar-for-hogernationalist/

Världen

Henrik Brandão Jönsson: Chocksiffror för vänstern – stödet ökar för högernationalist

Demonstranter håller en banderoll med texten ”aldrig mer diktatur” under en protest i São Paulo mot Bolsonaro i förra veckan.
Bild 1 av 2 Demonstranter håller en banderoll med texten ”aldrig mer diktatur” under en protest i São Paulo mot Bolsonaro i förra veckan. Foto: Andre Penner/AP
Bolsonaros motståndare demonstrerar.
Bild 2 av 2 Bolsonaros motståndare demonstrerar. Foto: Nelson Almeida/AFP

RIO DE JANEIRO. Stödet för högernationalisten Jair Bolsonaro ökar i Brasilien. I den senaste opinionsmätningen får han 59 procent av rösterna medan vänsterns kandidat, Fernando Haddad, endast får 41 procent. Det gör att Bolsonaro med största sannolikhet lär bli Brasiliens näste president.

Rätta artikel

De nya opinionssiffrorna kommer som en chock för den brasilianska vänstern som den senaste veckan försökt skapa en demokratisk front mot den före detta yrkesmilitären Bolsonaro. Tanken med den demokratiska fronten är att samla alla demokratiska partier, från höger till vänster, under en gemensam paroll för att stoppa högerpopulismens framfart. Inspirationen kommer från det franska presidentvalet 2002 då vänstern röstade på högerkandidaten Jacques Chirac för att hindra att nationalisten Jean-Marie Le Pen blev president i Frankrike. Vänsterns uppoffring lyckades och Chirac vann med 82 procent av rösterna. 

Frågan är hur pass villiga de brasilianska mittenväljarna är att svälja sin stolthet och rösta på en kandidat som de egentligen inte gillar. Enligt den senaste opinionsundersökningen, som är den första som gjorts efter den första valomgången den 7 oktober, är viljan inte särskilt hög. Snarare har den minskat.

Jair Bolsonaro utökar sitt försprång till den före detta utbildningsministern Haddad och lär bli Brasiliens nye president. Vad det kommer innebära för södra halvklotets största land går det endast att gissa sig till. Bolsonaro har inte deltagit i några valdebatter utan endast gett några ledtrådar i tidigare tal vad han tänker göra. Han har meddelat att han tänker ändra arbetsrätten och har tidigare sagt att han tycker det är bättre att folk har jobb och mindre rättigheter än att de har alla rättigheter och är arbetslösa. Han vill också privatisera landets statliga bolag och införa platt skatt. Det innebär att den fattige betalar samma skattesats som den rike.

Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro. Foto: Leo Correa

Bolsonaro har också meddelat att fem av de 15 tilltänkta ministerposterna kommer att tillsättas av generaler. Det gör att Brasiliens framtida styre kan bli en blandning av civil- och militärregering, likt den i Myanmar. En av posterna som lär tillsättas av en general är utbildningsministerposten. Den ministerns uppgift blir att införa militär disciplin i grundskolan och lära eleverna att sjunga nationalsången. Det skamliga är att det militaristiska initiativet i Brasilien får stöd av regeringarna i Argentina, Chile och Colombia. Trots att Jair Bolsonaro är en antidemokrat, som hyllar militärdiktaturens dagar, lär Latinamerikas mer moderna högerledare som Argentinas Mauricio Macri, Chiles Sebastián Piñera och Colombias Iván Duque dyka upp på presidentceremonin.

Vad som gjort att Bolsonaro kunnat samla så många väljare bakom sig är hans framgångsrika kampanjer på sociala medier. Hans anhängare har skapat falska nyheter som de skickat till landets frikyrkliga medlemmar som utgör 40 miljoner av Brasiliens 210 miljoner invånare. I veckan skickades en nyhet ut om att vänsterns Fernando Haddad tänker legalisera pedofili om han blir vald. I ett land där endast hälften av befolkningen gått nio år i grundskolan kan sådana påståenden fungera även om de är uppenbara lögner. Det har också spritts budskap om att Haddad tänker stänga alla frikyrkor om han blir Brasiliens president.

Vänsterns trollfabriker har i sin tur spritt meddelanden om att Bolsonaro kommer att ta tillbaka allt understöd till familjer med handikappade barn och att Bolsonaro tänker ändra hudfärgen på Brasiliens nationalhelgon Nossa Senhora da Conceição Aparecida. Hon är ett av Brasilien få svarta helgon och falska nyheter har påstått att Bolsonaro, som ofta uttrycker sig rasistiskt, vill bleka henne om han blir president. Den brasilianska valdomstolen har inte ingripit i spridandet av falska nyheter utan menar att de inte har makt över befolkningens mobiltelefoner.

Henrik Brandão Jönsson: Om Bolsonaro får makten blir konsekvenserna för klimatet ödesdigra