Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

En av högernationalismens främsta globala segrar

Jair Bolsonaro efter att ha röstat på söndagen.
Jair Bolsonaro efter att ha röstat på söndagen. Foto: Fernando Souza/AFP

RIO DE JANEIRO/ANALYS. Den förre detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro har vunnit en historisk seger vid den första valomgången i Brasilien. Med 46 procent av rösterna är han nära att bli president i världens femte största land. Det är en av högernationalismens främsta globala segrar.

Hur kan det komma sig att nästan 50 miljoner brasilianare, som lever i ett av världens mest orättvisa länder, röstat på en kandidat som inte lovar att göra något åt orättvisorna? För det första handlar det om tajming. Den ekonomiska kris som drabbade Brasilien efter VM 2014, och sände 12 procent av befolkningen i arbetslöshet, har skapat jordmån åt hans nationalistiska projekt baserat på religion. Det är med Guds hjälp som saker och ting ska bli bättre.

Vad som också hjälpt den före detta armékaptenen är att Arbetarpartiet satt vid makten när krisen inleddes. Det har gjort att Bolsonaro kunnat skylla på vänstern. Att Arbetarpartiet dessutom var delaktigt i landets största korruptionsskandal har gjort att han kunnat anklaga partiet för den perversa korruption som Brasilien odlat sedan republiken grundades 1889. Men den mest avgörande orsaken till valfenomenet Bolsonaro är knivdådet för en månad sedan.

Den gav honom en giltig anledning till att inte delta i valdebatten. Han har hävdat att hans läkare rekommenderat honom att vila och påstått att polisen bett honom undvika offentliga framträdanden av säkerhetsskäl. I stället har han, tillsammans med sina tre äldsta söner, drivit en av världens mest framgångsrika digitala valkampanjer. Först från sjukhussängen och sedan från köksbordet i villan i Rio de Janeiro.

Med små medel har 1.500 grupper bildats på WhatsApp som fått miljoner brasilianska medlemmar att gilla hans valslogan ”Mitt parti är Brasilien”. Texten har tryckts på gulgröna fotbollströjor och försetts med en klick blod på ryggen som symboliserar knivattacken som drabbade honom. Blod fungerar i nationalistiska sammanhang, framför allt när det gäller en före detta fallskärmssoldat. På Facebook har Bolsonaro nästan sju miljoner följare och på Instagram uppemot fyra miljoner.

En av personerna som varit rådgivare under valkampanjen är Donald Trumps före detta valstrateg Steve Bannon. Inför valkampanjen flög Bolsonaros äldste son, den 34-årige före detta rikspolisen Eduardo Bolsonaro till New York, för att lära sig av Steve Bannon hur man manipulerar massorna. Mötet blev en succé som resulterat i att Bannon gett tips på hur Bolsonaros kampanj ska utnyttja sociala medier och tolka opinionsundersökningar.

På grund av sina hetsande och grova utspel brukar Jair Bolsonaro kallas för Brasiliens Donald Trump. Jämförelsen fungerar, men haltar. Bolsonaro är betydligt grövre än Trump. Han är en före detta militär som försvarar militärdiktaturen och hyllar de befäl som torterade motståndarna. Det enda han klagar på är att inte befälen avrättade fler vänsteranhängare. Dagen före knivattacken lånade han ett stativ av ett tv-team och simulerade att det var ett automatvapen som han skulle ”meja ned hela vänsterpatrasket” med. Bolsonaro är betydligt mer lik Filippinernas hårdföre Rodrigo Duterte och har lovat att utrota alla kriminella och premiera poliser som skjuter för att döda.

Hur kan 46 procent av landets väljarkår rösta på en sådan person? Det har inte bara med Arbetarpartiets misslyckanden att göra. Ända sedan militärdiktaturen störtades 1985 har det funnits en konservativ, rasistisk minoritet som velat införa kristen moral och etik på bekostnad av det moderna samhället. Minoriteten har velat förbjuda genusfrågor i skolan, slopa kvotering av svarta till universiteten och uppmuntra kvinnor till att stanna hemma med barnen. Gruppen har varit så liten att den endast haft ett fåtal representanter i kongressen. En av dem har varit Bolsonaro. Nu kan han bli landets näste president.

Att Bolsonaro har kunnat gå från en marginaliserad vilding i kongressen till att leda presidentvalet i världens femte största land är ytterligare ett bevis på hur den globala högerpopulismen fungerar. Den behöver inga valprogram eller valdebatter. Det räcker med grova påståenden på sociala medier. Hur Bolsonaro ska råda bot på de ekonomiska problemen har han inte presenterat, men det kvittar. Väljarna tror på hans budskap som en frälsare. Det är inte för inte som Bolsonaro heter Messias i mellannamn.

Hans motståndare i andra valomgången om tre veckor blir Arbetarpartiets Fernando Haddad som fick 29 procent av rösterna. Valets stora förlorare är högerpartiets Geraldo Alckmin som endast fick 4,7 procent av rösterna. Med tanke på att hans parti nästan vann förra valet 2014 är det ett anmärkningsvärt tapp. Även den före detta miljöpartisten Marina Silva gjorde ett dåligt val. Hon fick endast en procent av de giltiga rösterna.

Fenomenet kring den sexistiske mansgrisen Bolsonaro har fullständigt ritat om det politiska landskapet i Brasilien. Högern och mittenpartierna har försvunnit. I stället är det ett stukat Arbetarparti som kampanjar utan sin främste ledare, Lula da Silva, och försöker vinna över den antidemokratiske och nationalistiske Bolsonaro som för bara några veckor sedan sa att han inte tänkte acceptera en eventuell valförlust. Vad han tänkt göra i stället oroar nu den andra hälften av landets befolkning. Sist militären kuppade demokratin i Brasilien var 1964. Det kan kännas långt borta, men är betydligt närmare än vad man tror.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.