Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/henrik-brandao-jonsson-ryska-intressen-ser-till-att-maduro-inte-ger-upp/

Världen

Henrik Brandão Jönsson: Ryska intressen ser till att Maduro inte ger upp

01:14. Efter våldsamma protester uttalade Venezuelas president Nicolas Maduro i tv att oppositionsledarens kuppförsök är misslyckat. Den självtitulerade presidenten Juan Guaido fortsätter att uppmana landets invånare till fortsatt kamp.

DN:s korrespondent Henrik Brandão Jönsson svarar på tre frågor inför de stora demonstrationerna i Venezuela på onsdagen. Oppositionen satsar allt på denna dag och president Maduro har uppmanat sina anhängare att försvara honom.

Rätta artikel

Vad kommer att hända?

– Stämningen är väldigt spänd i det oljerika Venezuela. Oppositionen satsar allt på denna dag, vilket gör att det kan bli väldigt våldsamt. Målet är att locka över säkerhetsstyrkorna på sin sida och tåga mot presidentpalatset Miraflores för att tvinga diktatorn Nicolás Maduro att avgå. Samtidigt har Maduro uppmanat sina anhängare att demonstrera för honom och regimen.

Diosdado Cabello, ordförande i generalförsamlingen, Nicolas Maduro och försvarsminister Vladimir Padrino. Foto: Miraflores Press Office/AP

I går hoppade flera soldater av och ställde sig på oppositionens sida, men det var inte tillräckligt många för att de skulle kunna stå emot attackerna från de lojala säkerhetsstyrkorna. Oppositionsledaren Juan Guaidó har sagt att ”I dag demonstrerar vi för att trycket ska generera resultat. De här modiga soldaterna som hoppade av visar vägen och får tusentals andra venezuelanerna att bege sig ut på gatan”.

Kommer Maduro att palla trycket?

– I går kan det ha varit nära att Maduro gav upp. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo var Maduro beredd att lämna landet och fly till Kuba. Ett plan stod startklart på landningsbanan. När Ryssland hörde att han tänkte ge upp tvingade de honom att stanna kvar i landet, enligt Mike Pompeo. 

Ryssland är det land som investerat mest i Maduros regim och riskerar att förlora sina investeringar i oljekällor och naturgasfält om oppositionen tar över makten. Troligtvis kommer Ryssland se till att Maduro inte heller lämnar landet i dag. Maduro förnekar dock de amerikanska uppgifterna om att han var på väg att lämna landet.

Hur våldsamt kan det bli i dag?

– Dagens demonstration ställer allt på sin spets. I fem år har venezuelanerna försökt bli av med Maduro, men inte lyckats. Generaler har fått förmåner för att fortsätta vara lojala och soldater har hotats med döden om de deserterar. I dag är det mer eller mindre sista chansen att bli av med Maduro och det gör att demonstranterna kan komma att ta större risker än de tidigare gjort. 

Militärerna är också rädda för att bli lynchade och kommer att försvara sin ställning med skarpa skott.

På grund av det ryska inflytandet är det inte särskilt troligt att Maduro lämnar landet och tillsätter en övergångsregering.

Läs mer: Risk för nya sammandrabbningar i Venezuela på första maj