Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ta en burgare utan visum inte värt besväret

Foto: LARS LINDQVIST / DN / TT

Nogales, Mexiko–USA. För några veckor sedan stod jag i Mexiko och tänkte testa om det gick att ta sig in i USA utan visum. Jag ställde mig i kön med mexikanerna som skulle in i den amerikanska delen av gränsstaden Nogales.

Några vithåriga amerikanska pensionärer, som handlat läkemedel utan recept i mexikanska Nogales, gick förbi mig i kön. När jag kom fram kollade migrationspolisen misstänksamt genom mitt pass som är fyllt av stämplar från hela världen.

– Vad ska du göra i USA? undrade han.

– Ta en burgare, svarade jag.

Polisen blev ställd och undrade om jag hade ett så kallat ESTA-visum. Det hade jag inte och polisen bad mig följa med till ett förhörsrum med ett tjugotal väggfasta stolar.

– Lägg mobiltelefonen där, sa polismannen och pekade på ett bord.

När jag försökte kommunicera pekade polisen på skylten ”Förbjudet att prata” och stirrade på skärmen för att kolla vilken information inrikessäkerhetsdepartementet Homeland Security hade om mig.

På passkontrollens ovanvåning fick jag fylla i ett formulär och svara på om jag deltagit i Förintelsen eller ”tänkt, utfört eller planerar något terrordåd”.

I passet står det att jag är född i Malmö. ”Det kanske ställer till det”, tänkte jag. Trumpadministrationen kanske ser mig som en säkerhetsrisk. Men inte. Efter fem minuter sade polisen:

– Du är ok. Följ med mig.

Jag gick upp bredvid honom och trodde vi blivit kompisar nu.

– Please, two steps behind, sade han.

På passkontrollens ovanvåning fick jag fylla i ett formulär och svara på om jag deltagit i Förintelsen eller ”tänkt, utfört eller planerar något terrordåd”. Jag undrade hur vanligt det var att någon kryssade ”ja” i den rutan, men fick inget svar. När jag lämnade över formuläret hittade passpolisen något som bekymrade honom.

– Det står här att du bor i Brasilien. Stämmer det?

När han nöjt sig med mina svar undrade han vad jag skulle göra i USA.

– Ta en burgare, sade jag irriterat.

– Okej, det blir sex dollar, sade passpolisen och gick till kassan.

– Det är som inträdet till en nöjespark, skämtade jag.

Den gick inte hem.

När jag gick in i Arizona såg jag på andra sidan gränsen kön med mexikanska fordon som genomsöktes vid gränsövergången och tänkte: om jag som vit, EU-medborgare med svenskt pass i händerna behandlas som en kriminell, hur behandlas då inte mexikanerna?

Burgaren tog jag på Denny’s. Jag valde en med mexikansk smak – ”Honey Jalapeño Bacon Sriracha Burger”. Den var inte värd besväret.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.