Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Våldet avslöjar hur Venezuela förvandlas till en diktatur

Foto: AFP

Efter de senaste veckornas våldsamma protester mot Venezuelas president Nicolás Maduro, då minst 20 människor mist livet, står det klart att landets regering har blivit en elakt beräknande regim som de facto styrs som en diktatur.

När oppositionen för tio år sedan sade att regeringen håller på att förvandla Venezuela till ett nytt Kuba viftade jag bort det som bortskämt trams. Venezuela var en solid oljedemokrati som styrdes av den karismatiske Hugo Chávez som lyft stora delar av befolkningen ur fattigdom. Att Chávez såg upp till Fidel Castro trodde jag var ett utslag av latinamerikansk revolutionsromantik.

Landets institutioner, som Högsta domstolen och valmyndigheten, har förvandlats till lydande lakejer som gör vad regeringen säger. Inte ens den folkvalda oppositionen som har två tredjedelars majoritet i parlamentet har något att säga till om. Nyligen försökte president Nicolás Maduro att överföra parlamentets makt till Högsta domstolen.

Det tragiska är att det inte ens är Nicolás Maduro som styr landet. Inte ens i Maduros egna led hyser man någon respekt för honom.

Läs också: Minst 20 döda i oroligt Venezuela

Den som de facto styr Venezuela i dag är försvarsministern Vladimir Padrino. Det är han som bestämmer hur regimen ska försvara sig från oppositionens allt mer desperata demonstrationer. Oppositionen har vädjat till militärerna och poliserna som attackerar demonstranterna att gå över på deras sida, men precis som på Kuba, har ledningen insett att lojala militärer och poliser är det viktigaste i en stat som inte vill vara demokratisk. För att höja lojaliteten har militären och poliserna fått höjda löner och förtur till livsmedelsköerna.

När jag pratade med Freddy Guevara, vicepresident i parlamentet, i helgen berättade han hur ont det gör i honom att se folk leta efter mat i soporna. Venezuela var en gång i tiden Latinamerikas rikaste land och njöt av att ha världens största oljereserv. Nu när oljepriset är lågt får regimen inte in några pengar till att försörja vad Chávez kallade ”21:a århundradets socialism”. Landet är bankrutt och det finns inga pengar att köpa mediciner till sjukhusen. Det finns inte heller någon säkerhet. Caracas har blivit världens farligaste huvudstad med 130 mördade personer per 100.000 invånare.

De farligaste gängen i Venezuela är de paramilitära grupperna som Chávez bildade innan han dog i cancer för fyra år sedan. De består av regimtrogna män som kör omkring på motorcykel och skjuter in i folkmassor för att skrämma bort folk från demonstrationerna. Hittills har ”los colectivos” dödat två studenter. Den senaste var 23-åriga Paola Ramirez som blev skjuten i huvudet. Hennes pojkvän berättar hur de jagades av män på motorcykel som sköt mot dem. Försvarsministern förklarar morden med att de skett på grund av oppositionens ”intolerans och hat”. Han ser inte att morden sker för att Venezuela håller på att bli en diktatur.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.