Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Het debatt om migration på toppmöte

Båtflyktingar utanför grekiska Rhodos.
Båtflyktingar utanför grekiska Rhodos. Foto: AP

Efter en lång och stundtals rivig debatt har EU:s medlemsländer enats om en gemensam fördelning av asylsökande.

Fast bara på frivillig grund.

– Vi behöver vara solidariska med frontländerna. Ledarna enades om att 40.000 personer i nöd kommer att flyttas från Grekland och Italien till andra länder över de kommande två åren, berättade EU:s permanente ordförande Donald Tusk på presskonferensen sedan torsdagskvällens toppmöte avslutats först klockan 3 på natten till fredagen.

Deltagande i programmet blir dock frivilligt – något som enligt flera läckor från toppmötet varit ett av de stora tvisteämnena under mötet. Framför allt ska Italiens premiärminister Matteo Renzi ha rasat mot de länder som inte ville gå med på att göra fördelningen obligatorisk för alla.

– Om det här är er idé om Europa kan ni ha det för er själva. Antingen har vi solidaritet, eller också kan ni sluta att slösa bort vår tid, ska Renzi bland annat ha sagt, enligt källor inifrån mötet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försökte dock tona ner oenigheten.

– Om det blir frivilligt eller obligatoriskt spelar ingen roll, hävdade Juncker.

Sverige ville, i likhet med bland andra Tyskland och Österrike, att reglerna skulle vara bindande för att få effekt, men motståndet var stort från flera länder, främst i Central- och Östeuropa.

Statsminister Stefan Löfven (S) tolkade ändå uppgörelsen positivt, som något helt nytt, ett genombrott:

– Medlemsländerna säger att vi vill frivilligt bidra, säger Stefan Löfven.

Den nyckel som EU-kommissionen tidigare föreslagit, som bygger på att asylsökande ska fördelas mellan länderna efter deras ekonomiska styrka, folkmängd, arbetslöshet och tidigare mottagande, gäller inte längre. Nu ska länderna själva tala om hur många de kan ta emot. Redan i juli ska detta vara klart.

– Nästa steg blir att se till att alla länder också tar det här ansvaret i praktiken och Sverige kommer självfallet att vara pådrivande i det arbetet, säger Stefan Löfven.

Ungern signalerade redan under mötet att landet inte kommer att ta emot några av de 40 000 asylsökande som kommit till Grekland och Italien. Storbritannien, Irland och Danmark har olika typer av undantag och behöver inte delta.

Migrationsdebatten drog ut på tiden sedan ledarna först haft en två timmar lång diskussion om situationen kring Greklands ekonomiska bekymmer. Enigheten var stor om att även fortsättningsvis låta euroländernas finansministrar avgöra frågan, på teknisk grund.

– Det finns inget behov av ytterligare ett eurotoppmöte varken i morgon eller under helgen. Eurogruppen (euroländernas finansministrar) förväntas avsluta processen vid sitt möte på lördag, sade Tusk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.