Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/het-klimatdiskussion-pa-eu-toppmotet-sverige-fick-ge-sig-om-klimatneutralt-eu-2050/

Världen

Het klimatdiskussion på EU-toppmötet – Sverige fick ge sig om klimatneutralt EU 2050

Bild 1 av 2 Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Bryssel.
Foto: EMMANUEL DUNAND
Bild 2 av 2
Foto: EMMANUEL DUNAND

BRYSSEL. EU:s stats- och regeringschefer har, nästan, lyckats ena sig om att EU ska vara klimatneutralt till 2050. Några medlemsstater, med Polen i spetsen, stretar emot. Sverige och många andra länder fick nöja sig med en fotnot i formuleringarna som ledarna kunde enas om. 

I november förra året föreslog EU-kommissionen att unionen, för att leva upp till Parisavtalet och hålla nere den globala uppvärmningen, ska vara klimatneutralt till 2050. Medlemsstaternas ska då binda lika mycket koldioxid som de släpper ut.

Vid EU-toppmötet på torsdagskvällen gick alla 28 medlemsstater, efter långa och tuffa diskussioner, med på att det gemensamma uttalandet från mötet skriva in att EU ska bli klimatneutralt ”i linje med Parisavtalet”.

Till de orden finns en fotnot som anger att ”för en stor majoritet av medlemsstater ska klimatneutralitet nås 2050”. 

Sverige och många andra länder har tryckt på för skarpare skrivningar. Den gruppen vill att EU tar täten och kan visa upp ambitiösa mål vid ett extra klimattoppmöte i FN:s regi i september.

– Vi och många andra likasinnade menar att det är viktigt att EU har en progressiv hållning inför FN:s möte i New York. Vi ska driva på så hårt som möjligt för att det står så tydligt som möjligt att EU ska vara klimatneutralt till 2050, sade statsminister Stefan Löfven på väg in till EU:s toppmöte på torsdagseftermiddagen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som tidigare inte funnits bland de mest progressiva EU-ledarna i klimatarbetet, var även hon tydlig.

– Vi vill förbinda oss till att nå klimatneutralitet till 2050. I Tysklands namn kommer jag att uttrycka mitt stöd för det målet, sade hon.

Men formuleringen blev alltså inte alls så tydlig som Merkel och Löfven önskat. De länder som stretat emot har främst varit Polen tillsammans med Tjeckien, Ungern och Estland. De uppges vara oroliga för att tuffa miljömål ska slå mot jobb och tillväxt.

Läs mer. Fakta i frågan: Hur effektiv är EU:s klimatpolitik? 

Läs mer. EU står inför avgörande i klimatfrågan