Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/heta-fragor-nar-pompeo-och-lavrov-mottes/

Världen

Heta frågor när Pompeo och Lavrov möttes

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Rysslands dito Sergei Lavrov efter en presskonferens i samband med deras möte i Sotji på tisdagen. Foto: PAVEL GOLOVKIN

När USA:s utrikesminister Mike Pompeo mötte sin ryske kollega Sergej Lavrov var många tvistefrågor på agendan. Men där fanns också trevare.

Lavrov hoppades på att mötet ska resultera i ”små men viktiga steg mot förbättrade relationer”.

Rätta artikel

Vid mötets början sade Pompeo att de två länderna kanske inte är överens om allt, men att det finns utrymme för samarbete, framför allt när det gäller arbetet mot terrorismen och icke-spridning av kärnvapen.

– Jag är här i dag för att president Trump vill förbättra den här relationen, sade han och tillade:

– Vi har våra olikheter — varje land kommer att skydda sina egna intressen och ta hand om sitt eget folk — men vi måste inte vara motståndare i alla frågor.

Lavrov konstaterade att ländernas relationer befinner sig i ett ”sorgligt” skick.

– Jag anser att det är dags att bygga upp en ny, mer ansvarstagande och konstruktiv grund för hur vi uppfattar varandra, sade han.

Efter mötet konstaterade Lavrov att diskussionerna varit öppenhjärtiga och bra.

Mötet var på den högsta politiska nivån sedan Putin och USA:s president Donald Trump möttes i Helsingfors förra året.

Samtalsämnena spände över ett brett spektrum av heta frågor, såsom kärnenergiavtalet med Iran, rysk valpåverkan och situationen på Koreahalvön. Även situationen i Ukraina, samt i Venezuela, avhandlades — frågor där stormakterna har diametralt olika uppfattningar.

Vid en gemensam presskonferens i den ryska semesterorten Sotji sade Pompeo att han klargjort för Lavrov att det inte får ske någon rysk valpåverkan under 2020 års presidentval i USA.

– Det skulle ytterligare förvärra våra relationer, sade Pompeo.

Rysslands president Vladimir Putin försäkrade Pompeo om att Ryssland aldrig lagt sig i valet i USA, och att han och Pompeo hade saker att tala om när det gäller stabilitet på de globala energimarknaderna, skriver Reuters.

Vidare sade Putin att han uppfattade Trumps vilja att reparera relationen mellan Ryssland och USA som genuin.

Rysk valpåverkan och misstänkt samarbete mellan Kreml och president Donald Trumps presidentvalskampanj har granskats inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning — något som Lavrov passade på att referera till.

– Det är uppenbart att sådana insinuationer är ren dikt, sade Lavrov med hänvisning till utredningen om möjligt samarbete.

USA:s relation till Ryssland har genomgått en viss förändring under Trump. Presidenten talar ofta gott om sin ryske kollega och har av sina motståndare anklagats för att bedriva en allt för mjuk Rysslandspolitik. Samtidigt återstår tvistefrågorna.

Den ryska regeringen hoppas på fördjupade relationer, inte minst efter att Rysslandsutredningen inte fastställt om någon samverkan mellan Trumps valkampanj och Ryssland skett.