Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hillary-clinton-ger-biden-sitt-stod/

Världen

Hillary Clinton ger Biden sitt stöd

Biden och Clinton 2016.
Biden och Clinton 2016. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Den tidigare demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton ger partikamraten Joe Biden sitt fulla stöd i hans kampanj för att bli USA:s näste president.

USA-valet 2020

Stödet från Clinton är det senaste i en lång rad Bidenbifall från framstående demokrater den senaste tiden. Det uttalade huvudmålet för flera av dem har varit att republikanen Donald Trump till varje pris måste röstas bort från presidentposten den 3 november i år.

Hillary Clinton var utrikesminister under en stor del av Barack Obamas presidenttid. Hon har också varit senator för delstaten New York och USA:s första dam i åtta år när hennes make Bill Clinton var USA:s president.

Clintons stöd är knappast överraskande, men det innebär en rejäl skjuts framåt för Biden. Den tidigare presidentkandidaten och utrikesministern har fortfarande stort stöd av många demokratiska väljare. För fyra år sedan lyckades Hillary Clinton få 65 miljoner väljares röster och hon har genom åren visat sig vara skicklig på att få finansiellt stöd till demokratiska kampanjer.

Biden var Obamas vicepresident och han arbetade flera år nära Clinton när hon var utrikesminister. Båda två ville kandidera för Demokraterna i 2016 års presidentval, men Biden hoppade av. En viktig orsak till hans beslut då var sorgen över att 2015 ha förlorat sin äldste son Beau Biden. Sonen avled i hjärncancer.