Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hillary Clinton: Putin använder samma taktik som Hitler

Hillary Clinton, den tidigare utrikesministern, använde inte direkt diplomatiska tongångar när hon under ett privat insamlingsmöte i Long Beach uttalade sig om konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Hillary Clinton, den tidigare utrikesministern, använde inte direkt diplomatiska tongångar när hon under ett privat insamlingsmöte i Long Beach uttalade sig om konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Foto: Joe Raedle / AFP

Rysslands president Vladimir Putin använder sig av samma taktik som Nazitysklands ledare Adolf Hitler under 1930-talet, innan invasionen av Östeuropa. Detta enligt USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton. Det rapporterar tidningen USA Today på nätet.

– Putins påstående att etniska ryssar i Ukraina skulle vara hotade, och utfärdandet av pass till dessa, är ett eko av Hitlers utspel om etniska tyskar i Östeuropa, sade Clinton på ett insamlingsmöte i Kalifornien på tisdagskvällen.

Hillary Clinton sade vidare att Putin är en man ”som tror att hans uppdrag är att återupprätta Rysslands storhet”, med vilket hon avsåg en ambition om att återta kontrollen över de forna sovjetiska satellitstaterna, som Polen, Bulgarien och Ungern.

– När Putin betraktar Ukraina, ser han ett område som han tror är av naturen en del av ”Moder Ryssland”, sade Clinton, enligt en rapport i lokala tidningen Long Beach Press Telegram.

I ett videoinslag på CNN påpekar Brianna Keilar, politisk kommentator, att Clintons stab inte vidare vill utveckla vad hon ville ha sagt med framträdandet i Long Beach inför The Boys & Girls Clubs, en välgörenhetsorganisation inom utbildningssektorn. Keilar uppfattar det som att man insett att uttalandena, som fälldes under ett framträdande som inte filmades, var väl drastiska.

– Oavsett vad Hillary Clinton anser om Vladimir Putin så fungerar uttalanden som dessa bara till höja volymen, säger Keilar, som tillägger att Clinton talade om Putin och Ryssland i liknande men mildare ordalag nyligen vid ett framträdande i Florida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.