Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hillary Clinton vinner i Nevada

Foto: Steve Marcus/AP

Hillary Clinton och Donald Trump blev vinnarna i den tredje omgången av primärvalen i USA.

Clinton besegrade Bernie Sanders i Nevada och Donald Trump tog en storseger i South Carolina. Nu anses Clinton vara tillbaka som favoritkandidat i det demokratiska valet.

”Till alla som kom till varje hörn av Nevada med beslutsamhet och hjärta: Det här är er seger. Tack”, skrev Clinton på Twitter strax efter att Fox News och NBC varit först med att utse henne till segrare.

När över 95 procent av rösterna hade räknats hade Clinton 52,7 procent mot Sanders 47,2.

Sanders var ändå nöjd med sina siffror då han kraftigt ökat sitt stöd i Nevada inför kvällens val.

Läs mer: ”Clinton kan dra en lättnadens suck”

”Jag är väldigt stolt över vår kampanj. För fem veckor sedan låg vi 25 procentenheter efter men till slut blev det ett väldigt jämnt val”, skriver Sanders på Twitter.

Trots att Clintons seger över Sanders i Nevada bara var med 5 procentenheter anses hon nu vara tillbaka i tätpositionen, enligt Reuters.

De kommande valen i mars är i stater med större inslag av minoriteter, som i undersökningar visat sig föredra Clinton framför Sanders. Denne är i stället störst bland unga, vita med liberala åsikter.

Samtidigt anses Sanders starka val hittills, och förmågan att samla in pengar till hans kandidatur, att han inte kommer att bli lättbesegrad. Det gäller för honom att klara sig in i april och maj, när ett antal stater som anses vara liberalare, och med en mindre inslag av afroamerikaner och hispanics, går till val.

I sitt direktsända segertal tackade Hillary Clinton alla som stöttat henne runt om i landet och sina kampanjarbetare.

– Några har tvivlat på oss, men vi har aldrig tvivlat på varandra, sade hon.

I Republikanernas primärval i South Carolina vann Donald Trump.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.