Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Historien om död flykting i Berlin var påhittad

Foto: Tobias Schwarz/AFP

Fallet med den döde flyktingen i Berlin är avklarat. Den volontär som spred uppgiften via Facebook har erkänt att han hittat på allt.

För ett dygn sedan var uppståndelsen stor vid Berlins flyktingmottagning i stadsdelen Moabit.

Där har också volontärgruppen Moabit Hilft sitt lilla högkvarter och några av företrädarna höll en improviserad presskonferens om den 24-årige syriern som skulle ha drabbats av hjärtstillestånd och avlidit på väg till sjukhuset. Han hade insjuknat när han hade köat i kylan utanför den mottagningen, sedan länge hårt kritiserad för de långa väntetiderna.

Foto: Markus Schreiber/AP

Foto: Markus Schreiber/AP.

Samtidigt undersökte polisen fallet och hittade ingen som kunde bekräfta historien, varken räddningstjänsten eller något av Berlin-sjukhusen.

Volontärerna i Moabit Hilft hänvisade till sin kollega som hade satt ut dödsannonsen på gruppens Facebook-sida. Han gick dock inte att få tag på.

Polisen hittade honom på onsdagskvällen och till sist erkände mannen att han hade hittat på allt.

Det inträffade får inrikessenatorn i delstaten Berlin, Frank Henkel från CDU, att rikta hård kritik mot Moabit Hilft som spritt historien, mot politiker som var snabba att kräva de ansvarigas avgångar och senatorn anser också att volontärens påhitt måste få rättsliga konsekvenser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.