Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/historisk-framgang-for-framlingsfientliga-afd/

VÄRLDEN

Historisk framgång för främlingsfientliga AFD

1 min 16 sek. Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Bild 1 av 1
Foto: Michael Probst/AP

Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.

Så ser den tydliga tendensen ut i det tyska förbundsdagsvalet, av vallokalsundersökningen att döma. Mätningen baseras på ett representativt urval av 100.000 väljare. Den presenterades omedelbart efter vallokalernas stängning klockan 18 på söndagskvällen och anses vara säker.

Om opinionssiffrorna håller streck betyder det att CDU backar med 10 procentenheter jämfört med valet 2013 - från nära 42 procent till dagens 32,5 procent.

Socialdemokraterna, SPD, får enligt mätningarna 21 procent av väljarsympatierna vilket innebär en tillbakagång med över 4 procentenheter sedan senaste valet - och partiets sämsta resultat under efterkrigstiden.

Det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD, väntas få 13,5 procent av rösterna vilket är en enorm framgång - allt över 10-11 procent ansågs vara en framgång för det tämligen nybildade partiet, ett resultat som väntas bli överträffat med bred marginal enligt opinionsmätningen.

Det rapporterades om "begravningsstämning" från kristdemokraternas och socialdemokraternas valvakor i Berlin. DN:s korrespondent Lina Lund valvakade med CDU-arna där det var idel ledsna miner:

– Jag är besviken, sade CDU-väljaren Ralf Bauer sammanbitet samtidigt som han såg de påvra röstsiffrorna trilla in på tv-skärmen på Kristdemokraternas valvaka i högkvarteret i Berlin.

– Jag hade väntat mig mer.

Vilken är den viktigaste orsaken till det dåliga resultatet?

– Det är för att så många väljare har gått till AFD. Någon annan förklaring ser jag inte, säger Bauer, som säger att CDU-ledaren Merkel ändå "gjort rätt" i flyktingpolitiken, valets mest laddade ämne..

Tror du att Merkel sitter kvar?

– Ja, det är helt klart. Vi har inga andra alternativ.

CDU-väljaren Nicole Lemke var också besviken.

– Naturligtvis är det mycket tråkigt, men det är väljarnas beslut. Många väljare är besvikna och har helt enkelt lämnat partiet. Många konservativa väljare känner sig inte längre hemma i partiet. Det är de som har lämnat.

Läs mer: Statsvetare: Framgången ger inte AFD inflytande

Från Willy Brandt-Haus, där socialdemokratiska SPD valvakade, rapporterar DN:s utsända Marianne Björklund om en kollektiv suck - och sedan tystnad, när resultaten från den första vallokalsundersökningen presenterades. Om siffran 20 procent håller sig när rösterna är räknade gör partiet sitt sämsta val i modern tid.

– Det är deprimerande. SPD gjorde allt arbete och förde med sig sociala reformer i regeringen. Men Angela Merkel får förtjänsten för allt, säger partimedlemmen Fabian Behrfort.

Han har svårt att se att SPD kan sitta kvar i en koalition efter katastrofvalet.

– Men det kan bli problem. De kanske inte klarar av att bilda en annan koalition. Då vänder de sig till oss igen och vi är ett parti som alltid tar ansvar för landet.

Schulz tycker han ska få en ny chans, han har fått för kort tid på sig på partiledarposten, anser Fabian Behrfort.

AFD:s vaka vid Alexanderplatz förvandlades däremot till en jublande valfest

I kölvattnet efter AFD följer de mer etablerade småpartierna: liberala FDP med 10,5 procent av väljarsympatierna, miljöpartiet Die Grüne med 9,5 procent samt vänsterpartiet Die Linke med 9 procent.

Omedelbart efter att siffrorna presenterades startade spekulationerna om hur Tyskland ska regeras de närmaste fyra åren. Ihopfogandet av en regeringskoalition försvåras av att CDU/CSU inte vill ha med valets segerherrar AFD att göra.

Många tror på en så kallad Jamaicakoalition, kallad så på grund av partiernas färger, svart, gul och grön som Jamaicas flagga - med CDU/CSU, liberala FDP och De gröna.

– Jag tror att de blir en Jamaicakoalition, säger CDU-aren Bauer, som avvisar den hittillsvarande "stora koalitionen" mellan kristdemokrater och socialdemokrater.

– Jag tror inte att det är möjligt för CDU att fortsätta med SPD, nu när även de gått så dåligt.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt