Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/historisk-fredssymbol-direktflyg-mellan-israel-och-forenade-arabemiraten/

Världen

Historisk fredssymbol: Direktflyg mellan Israel och Förenade Arabemiraten

”Fred” står skrivet på arabiska, engelska och hebreiska inför första kommersiella flygturen mellan Israel och Förenade Arabemiraten.
”Fred” står skrivet på arabiska, engelska och hebreiska inför första kommersiella flygturen mellan Israel och Förenade Arabemiraten. Foto: Nir Elias/AFP

För att markera det historiska fredsavtal som slöts mellan Israel och Förenade Arabemiraten tidigare i augusti genomförs under måndagen den första kommersiella direktflygningen hittills mellan länderna. 

På måndagen genomför det israeliska flygbolaget El Al sin första flygning till Förenade Arabemiraten. Den tre timmar långa flygturen är historisk i sitt slag, och med på planet finns en delegation av israeliska och amerikanska tjänstemän, rapporterar BBC

Flightnumret är LY-971 och det är inte en slump – siffrorna representerar Förenade Arabemiratens landsnummer. När flyget återvänder kommer flightnumret att ändras till Israels landsnummer, LY-972. 

För att ytterligare manifestera den nyfunna relationen mellan länderna har flygplanet även märkts med ordet ”fred” på arabiska, engelska och hebreiska. 

I och med de nya diplomatiska förbindelserna blir Förenade Arabemiraten det tredje landet bland arabländerna i Mellanöstern att erkänna Israel sedan staten grundades 1948. 

Det så kallade Abraham-avtalet har förhandlats fram tillsammans med USA och signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed.

Överenskommelsen innebär delvis att Israel förbinder sig att upphöra med annekteringen av palestinskt territorium. 

Flera personer har uttryckt sig positivt om avtalet, bland annat Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och FN:s generalsekretare Antonio Guterres, som båda menar att överenskommelsen kan bidra till att nå fred i Mellanöstern. 

Nyheten om de diplomatiska förbindelserna mellan länderna har även mötts av stark kritik från flera håll i regionen, bland annat från Iran och Turkiet, som kallat avtalet för ”förräderi”. 

Läs mer: Ilska mot Netanyahu efter uppgifter om superflygplan till Förenade Arabemiraten 

Läs mer: Nathan Shachar: Den gemensamma fienden förde Israel och Förenade Arabemiraten samman

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt