Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/historisk-protest-i-chile-en-miljon-kvinnor-pa-gatorna/

Världen

Historisk protest i Chile – en miljon kvinnor på gatorna

Bild 1 av 2 Mariana Gutierrez, 34, på trappan till Nationalbiblioteket under en banderoll med namn på de sju kvinnor som hittills mördats av sina män under 2020.
Foto: Luis Cano
Bild 2 av 2 Kvinnorna marscherade längs huvudgatan La Alameda mot presidentpalatset La Moneda.
Foto: Luis Cano

SANTIAGO. Över en miljon kvinnor har på söndagen gått ut på gatorna i Chiles huvudstad för att fira internationella kvinnodagen. De skriver historia – aldrig förr har så många kvinnor samlats i Latinamerika för att slåss för sina rättigheter.

Längs huvudgatan La Alameda väller ett lämmeltåg med kvinnor i riktning mot presidentpalatset La Moneda.

– Hur!? Hur!? Hur!? Ni dödar och våldtar oss och ändå gör ingen något, vrålar kvinnorna i kör.

De reser sig händer mot himlen och vrålar igen:

– Hur!? Hur!? Hur!? Ni dödar och våldtar oss och ändå gör ingen något!

Demonstrationen har lockat så många att den breda avenyn La Alameda inte räcker till. Kvinnorna tar till bakgatorna för att nå till Calle Echaurren där demonstrationen ska avslutas med att organisatörerna läser upp de krav Chiles kvinnor ställer till landets regering.

– Inte enda kvinna till ska misshandlas till döds, säger Mariana Gutierrez, 34.

Hon står på trappan till Nationalbiblioteket under en banderoll med namn på de sju kvinnor som hittills mördats av sina män under 2020.

– Kvinnovåldet måste få ett stopp, säger hon.

Mariana Gutierrez har aldrig tidigare varit med i en större demonstration. Hon menar att denna är större än de regimkritiska demonstrationerna i höstas då både män och kvinnor deltog.

– Nu är vi bara kvinnor och ändå är den större. Vi skriver historia, säger hon.

Den politiska situationen i Chile gör att många av kvinnorna har organiserat sig i olika grupper som sjunger och dansar fram på huvudgatan. De är klädda i samma kläder och demonstrerar fredligt och vackert.

Bild 1 av 2 Angela Morena, 25.
Foto: Luis Cano
Bild 2 av 2 Frivilliga räddningsarbetare står redo att ta hand om skadade ifall militärpolisen konfronterar demonstranter - vilket många befarar.

– Det är militärpolisen som står för våldet, menar Angela Morena, 25.

Hon är sjuksköterska och ingår i kvinnokollektivet Cerro Blanco som framför andinska sånger till takten av trummor.

– Jag deltog i förra årets kvinnomarsch, men denna är minst dubbelt så stor, säger hon.

Många av kvinnorna skriver slagord mot Chiles president Sebastián Piñera och jämför honom med Chiles före detta diktator Augusto Pinochet. De menar att inte sedan diktaturens dagar har militärpolisen dödat lika många människor som nu.

– Piñera står för statsterrorism. Vi vill att han avgår, säger Angela Morena.

Vad som lett fram till att Chiles kvinnomarsch kunnat skriva historia i Latinamerika är att den enat kampen för jämställdhet mellan könen med kampen för ett socialt rättvist land. Många familjer får inte hushållsekonomin att gå ihop på grund av att staten privatiserat sjukvård, skola, vägar och vatten. Bostadspriserna har höjts och lönerna och pensionen släpar efter. 

– Min pension är på 1.500 kronor i månaden, men min hyra är på 2.000 kronor i månaden. Om jag inte bott ihop med min dotter som hjälper till med hyran hade jag inte klarat det, säger Pilar Tellez, 62.

I sin handväska har hon en tårgasmask.

– I kväll är jag rädd att polisen försöker upplösa demonstrationen med tårgas, säger hon.

– I dag är vi mer än två miljoner kvinnor på gatorna. I dag har vi kvinnor återigen skrivit historia, säger organisatörerna Cordinadora Feminista 8M som då räknar in samtliga deltagare i de fem olika feministdemonstrationerna som arrangeras samtidigt i landet.

Siffran är ännu inte bekräftad. Vad som däremot står klart är att över en miljon kvinnor har samlats i Santiago, vilket är dubbelt så många som förra årets kvinnomarsch i huvudstaden.