Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Historisk valseger för Niinistö

Other: Jussi Nukari/AFP

Redan efter att förhandsrösterna var räknade stod det klart att Finlands president Sauli Niinistö blivit omvald, precis som förutspått. När som gott som alla rösterna var räknade hade han fått 62,7 procent.

New York Times kallade på lördagen Finlands presidentval för ”trist”, eftersom den sittande president Niinistö lett alla opinionsmätningar innan valet. Enligt New York Times var till och med Niinistös hund mera spännande än själva valutgången.

I sociala medier jämfördes det historiska resultatet – ingen finländsk presidentkandidat har tidigare lett med så mycket vid första omgången – med Urho Kekkonens popularitet på 60- och 70-talet. Jämförelsen är ändå inte helt korrekt då Finland införde direktval först på 90-talet.

– Jag är mycket nöjd över dessa siffror, sade Niinistö i Yles sändning, efter att förhandsrösterna var räknade.

Intresset för att förhandsrösta har varit stort i år. 1,6 miljoner finländare gick till valurnorna innan valdagen.

– Sauli Niinistö har igen lett en mycket skicklig kampanj som neutraliserat alla motståndare. År 2006 kampanjade han mot socialdemokraten Tarja Halonen som en ”arbetarnas president”, denna gång mot de grönas Pekka Haavisto och vänsterkandidaterna som en ”fredens president”, som oroar sig för ökad polarisering i samhället, säger medieforskaren Anu Koivunen till DN.

Niinistö har tidigare varit minister för Samlingspartiet, som motsvarar Moderaterna i Sverige.

– Han har nu gjort sig till en tydlig ledare av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik med en regering som koncentrerar sig på inrikespolitik. Han har parkerat sig i mitten, också gällande Nato-frågan, säger Koivunen.

Valsiffrorna innebar samtidigt en stor förlust för Centerns, Vänsterförbundets och Socialdemokraternas kandidater, varav ingen kom över fem procent.

Enligt Vänsterförbundets presidentkandidat Merja Kyllönen var det tur att Niinistös stöd ändå inte landade på 70 procent. Till Helsingin Sanomat sade hon under valkvällen att det annars finns en risk för att Finland uppfattas som en diktatur, och hänvisade till Rysslands kommande presidentval.

Niinistös popularitet speglar ändå inte partiernas stöd i övrigt. I presidentvalet finns en större rörlighet över partigränserna eftersom det är fråga om ett personval.

Finlands statsminister Juha Sipilä, Centern, gratulerade Niinistö redan tidigt under kvällen.

– Det är klart så här, bara att gratulera, sade Sipilä. 

Enligt Anu Koivunen kan man tolka Niinistös ovanliga popularitet som att han står för trygghet och kontinuitet.

– Världen har förändrats sedan förra valet 2012. Nu är fokus mera på säkerhetspolitik än värdefrågor, säger hon.

Niinistös presidentmandat förlängs nu ytterligare sex år. I nästa val, 2024, kan han inte ställa upp till omval.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.