Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/historiska-avtalet-klart-oljelanderna-minskar-produktionen/

VÄRLDEN

Historiska avtalet klart: Oljeländerna minskar produktionen

De oljeproducerande länderna kom på söndagen överens om att minska oljeproduktionen med 9,7 miljoner fat per dag.
Foto: Julio Cortez/AP

Efter många om och men blev det på söndagskvällen klart att Opecländerna och andra ledande oljeproducenter sänker sin oljeproduktion. Förhoppningen är att avtalet räddar ett oljepris i fritt fall. USA:s president Donald Trump tror att det kommer att rädda hundratusentals jobb i energisektorn.

TT Text

Opecländerna, Ryssland och andra ledande oljeproducerande länder sänker produktionen med 9,7 miljoner fat per dag under två månader, med start den 1 maj. Sänkningen kommer gradvis att fortsätta fram till april 2022.

En överenskommelse om att minska oljeproduktionen har varit högsta prioritet för världens oljeländer, för att få stopp på ett oljepris som fallit fritt den senaste tiden. För att hindra ett alltjämt eskalerande coronautbrott har regeringar världen över vidtagit åtgärder som markant påverkat människors resande, både via flyg och på marken.

En kraftigt minskad efterfrågan på olja har lett till ett eskalerande priskrig med Ryssland och Saudiarabien i vardera frontlinjen. Priset på ett fat amerikansk WTI-olja låg när oljehandeln stängde inför påskhelgen på 22,76 dollar, medan priset på ett fat brentolja var 31,50 dollar, ett prisläge långt under normalnivåer de senaste åren.

Flera möten med syfte att nå ett avtal om en produktionssänkning har pågått under veckan. Redan för två dagar sedan kom rapporter om att Opec, Ryssland och andra av världens största oljeproducenter kommit överens. Men efter mothugg från Mexiko, som bara velat minska sin oljeproduktion med 100.000 fat om dagen i stället för de 400.000 fat som skulle motsvara landets andel, sköts överenskommelsen upp.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har som skäl för att inte minska oljeproduktionen bland annat angivit de ansträngningar som gjorts de senaste åren för att få ordning på landets haltande oljeproduktion. Men enligt nyhetsbyrån Bloomberg finns det också ett annat skäl.

Landet har nämligen under flera år investerat en miljard dollar om året för att köpa optioner som säkerställer ett betydligt högre oljepris än det marknadspris som varit aktuellt de senaste månaderna. Bara i år har det statliga oljebolaget Pemex säkrat försäljningen av 234.000 fat olja om dagen för ett pris på i genomsnitt 49 dollar per fat.

Söndagens diskussioner landade i att Mexiko tillåts sänka sin produktion med 100.000 fat, skriver Bloomberg. En förutsättning för det sägs vara att USA:s president Donald Trump erbjudit sig täcka upp för Mexiko.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1249422044564992001?s=20

Kort efter beskedet på söndagskvällen konstaterade Trump att avtalet kommer att rädda hundratals jobb inom den amerikanska energisektorn.

Många länder runtom i Europa har flaggat för att sakteliga öppna upp samhället efter påsk. Frågan är dock om efterfrågan ökar som ett resultat, och når en för oljeländerna hanterbar nivå.

Ämnen i artikeln

Opec
Saudiarabien
Ryssland
USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt