Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Historiska kyrkliga samtal i Havanna

Påve Franciskus och ryska ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill talade om kyrklig enighet under mötet i Havanna.
Påve Franciskus och ryska ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill talade om kyrklig enighet under mötet i Havanna. Foto: Gregorio Borgia / AP

Påve Franciskus och ryska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, uppmanar till enighet och till snabba åtgärder för att hjälpa kristna som utsätts för våld i Mellanöstern.

”Väl medvetna om de många hinder som återstår, hoppas vi att vårt möte kan bidra till återetableringen av den här enheten som Gud har önskat”, uppger de i ett gemensamt uttalande.

Uttalandet kom efter deras historiska möte i Kuba, som är det första mellan ledarna för världens två största kristna samfund på nästan 1.000 år.

I uttalandet uppmanar de till åtgärder för att förhindra att kristna fortsätter drivas ut ur Mellanöstern:

”I Syrien och Irak har våldet redan kostat tusentals liv och lämnar miljontals människor hemlösa och utan resurser.”

Bara några minuter efter det att den 79-årige påven, klädd i vita kläder och en kalott, stigit av flygplanet sammanstrålade han med patriarken Kirill, 69, i svarta kläder och vit huvudbonad, som anlänt dagen innan.

Träffen på neutral mark mellan påven och patriarken ägde rum efter att ha planerats i decennier. Och den ligger helt i linje med Franciskus ambition att Vatikanen ska spela en mer aktiv diplomatisk roll — även om ingen av parterna vill kännas vid någon politisk dagordning.

Påven skakade först hand med Kubas president Raúl Castro på flygplatsen, och bara efter några minuter träffade han patriarken Kirill och de omfamnade varandra.

– Till slut möts vi. Vi är bröder. Det här mötet är uppenbarligen Guds vilja, sade påven när de möttes.

Påve Franciskus kommer att åka vidare på ett femdagarsbesök i Mexiko. Där väntas hundratusentals människor att stå utmed den 19 kilometer långa vägen från flygplatsen till Mexico City och välkomna honom.

Patriarken Kirill fortsätter sin resa i Kuba, Brasilien och Paraguay.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.