Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Historiskt maktskifte i Burma

Foto: Aung Shine Oo/AP

Fredspristagaren Aung San Suu Kyis nära vän Htin Kyaw svors på onsdagen in som president i Burmas parlament. Maktskiftet innebär ett stort steg i landets långdragna övergång till demokrati efter mer än 50 års direkt eller indirekt militärstyre.

I sitt installationstal underströk Htin Kyaw vikten av att skriva om grundlagen som ger militären en stark ställning i parlamentet. Som det ser ut nu garanteras de väpnade styrkorna tre ministerposter i regeringen och en fjärdedel av platserna i parlamentet.

– Vår nya regering kommer att genomföra en nationell försoning och fred i landet, samt ta fram en ny konstitution som kommer att bana väg för en demokratisk union och förbättra folkets levnadsstandard, sade Htin Kyaw, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Suu Kyi väntas bli utrikesminister

Foto: NYEIN CHAN NAINGCeremoni i parlamentet i Naypyitaw, Myanmar. Foto: Nyein Chan Chan Naig

Det historiska ögonblicket fick flera ledamöter att bli känslosamma.

– Jag kunde inte sova i natt. Vår president Htin Kyaws tal är någonting vi aldrig tidigare hört i det här landet, säger Thiri Yadana, ledamot för NLD (Nationella förbundet för demokrati).

69-åringen efterträder Thein Sein – en av landets högsta generaler som står den förra juntaledaren och ökände diktatorn Than Shwe nära. Under sin tid som landets ledare inledde Sein en rad reformer i demokratisk riktning. Det var han som gav klartecken åt förra årets demokratiska val som slutade med en jordskredsseger för Aung San Suu Kyis NLD.

Läs mer: Burmas enda börsraket slog i taket

Foto: NYEIN CHAN NAINGFoto: Nyein Chan Chan Naig

Den tidigare universitetsläraren Htin Kyaw har känt Aung San Suu Kyi sedan barnsben och arbetade en tid som hennes chaufför. Fyra månader efter Aung San Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet (NLD) vann valet i november förra året nominerades han till partiets presidentkandidat. Han handplockades av Aung San Suu Kyi eftersom hon själv inte kunde väljas till president då hennes söner har utländskt medborgarskap.

NLD har fram tills nu varit Burmas främsta oppositionsparti och lett av Aung San Suu Kyi. Hon har gjort klart att det är hon som kommer att styra Burma även om det är hennes vän Htin Kyaw som formellt är president.

Fördjupning. Burma
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.