Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Historiskt” toppmöte i Iran

Mitt under den syriska konflikten tar Iran plats i det internationella rampljuset. Om en vecka håller Alliansfria rörelsen (NAM) toppmöte i Teheran. Också Ban Ki-Moon kommer närvara, till USA:s och Israels förtret.

Trots USA:s och EU:s försök att isolera Iran reser ett trettiotal länder till huvudstaden Teheran för att delta i mötet den 30–31 augusti. Enligt en utrikespolitisk talesperson är händelsen ”det största politiska mötet i Irans historia”.

Bland gästerna finns representanter från Kuba och Nordkorea och Egyptens president Mohammad Mursi som besöker Iran för första gången sedan länderna bröt sina diplomatiska förbindelser 1979.

Hittills finns inga uppgifter om att Irans nära allierade Syrien kommer att dyka upp. ”Krisen” kan hindra Syrien att delta, meddelar landets vicepresident Ali Saeedlou.

Också FN-chefen Ban Ki-Moon kommer att närvara vid mötet, trots krav på bojkott från USA och Israel. Men FN-talesmannen Martin Nesirky meddelar att Ban kommer att ta upp det internationella samfundets ”oro och förväntningar”.

– De innefattar Irans kärnenergiprogram, terrorism, mänskliga rättigheter och Syrien-krisen, säger Nesirky.

Alliansfria rörelsen bildades under kalla kriget för att bli en tredje kraft i världspolitiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.