Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Historiskt val i Finland

Presidentvalet i Finland i söndags blev historiskt på många sätt. För första gången på 30 år får Finland en statschef som inte är socialdemokrat.

Om två veckor får finländarna välja vem som blir landets statschef de närmaste sex åren, Sauli Niinistö eller Pekka Haavisto. Den förre högerledaren vann första omgången och utmanas av De grönas kandidat. Det blir en kamp mellan två veteraner. Men den gröne kandidaten är nästan okänd för de flesta.

Ledarkommentarerna efter valet var nästan litet förvånade, men mest stolta över att Finland med råge visat att Timo Soinis och hans Sannfinländare inte längre möblerar det politiska rummet med främlingsfientlighet och EU-fientlighet. Nu vann i stället två EU-förespråkare med ett öppet sinne mot omvärlden.

Landets största tidning Helsingin Sanomat skrev att första omgången blev historisk på minst två sätt. Dels förlorade Socialdemokraternas kandidat och dels framträdde en grön kandidat från "dvärgserien", som besegrade Centerns gamle politiske räv Paavo Väyrynen och kom vidare till andra omgången.

Presidentvalet blev ingen folkomröstning om EU, euron eller om kommunreformen som en del hade spått, skriver Helsingin Sanomat. Niinistö och Haavisto representerar bägge ett öppet och tolerant Finland och de fick tillsammans nästan 56 procent av rösterna, fastslår HS.

Nu vidtar stora flyttaredagen i den finländska väljarkåren. Flera bedömare tror att Haavisto mycket väl kan vinna över Niinistö eftersom han väntas få en stor del av vänsterförbundaren Paavo Arhinmäkis, Lipponens och Svenska folkpartiets Eva Biaudets röster.

Niinistö får hoppas på att rösterna från Väyrynen och Soinis väljare räcker men han lär också få stöd från grupper bland Lipponens och Biaudets väljare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.