Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hittills-lugnt-trots-tiotusentals-demonstranter-i-frankrike/

VÄRLDEN

Hittills lugnt trots tiotusentals demonstranter i Frankrike

Demonstrationer i Lille.
Demonstrationer i Lille. Foto: Philippe Huguen/AFP

Någonstans mellan 220.000 och 400.000 fransmän har i dag demonstrerat mot det lagförslag som ska reformera hela den franska arbetsmarknaden. Ute i landet gick manifestationerna lugnt till – i Paris blev det aningen stökigare. Men uppgifterna om hur många som deltog i manifestationerna går kraftigt isär.

Lagförslaget, som är signerat president Emmanuel Macron, delar Frankrike i två läger. I det ena anser man att reformer är nödvändiga för att skapa mer flexibilitet på den franska arbetsmarknaden – i det andra är motståndet hårdnackat.

Läs mer: Så vill Macron förändra arbetsmarknaden

Manifestationerna ute i landet gick lugnt till. Enligt officiella siffror har också antalet demonstranter varit betydligt lägre än vad de arrangerande, fackliga organisationerna uppskattat och angett.

På tisdagskvällen var det officiella antalet demonstranter 223.000 personer – medan CGT, den stora fackliga centralorganisationen, hade räknat till 400.000 personer.

Enligt tidningen Le Monde har det sett ut så här ute i landet:

I Marseille räknade polisen till 7.500 demonstranter, medan organisatörerna hävdade att 60.000 skulle komma.

I Rennes uppskattade polisen att 4.800 personer var på plats, medan CGT, den stora fackliga centralorganisationen, säger att det var 10.000.

I Bordeaux varierar uppgifterna mellan 4.850 och 12.000 personer.

I Nice säger polisen att 2.000 kom, medan arrangörerna hävdar att det är 5.000.

I Lyon drabbade ett hundratal anarkister och anti-fascistiska aktivister samman med polis, men hur många som demonstrerade finns det inga uppgifter om.

Strax efter lunch började demonstranterna i Paris samlas för att tåga från La Bastillen till Place d'Italie. Det mesta gick lugnt till under eftermiddagen. Så väl Franceinfo, som Le Figaro och Le Monde rapporterar om att boulevarderna var fulla av människor som protesterade. Enligt CGT deltog minst 60.000 personer, men polisen uppgav senare under eftermiddagen att det handlar om runt 24.000 människor.

Läs mer: Första stora prövningen för Macron

Samtidigt pågick också en strejk, delar av kollektivtrafiken står still, framför allt några av de mest använda pendeltågen där antalet avgångar är kraftigt begränsande.

Polisen i Paris kunde också, under tidig eftermiddag, identifiera runt 300 maskerade personer som man antar fanns för på plats i Paris för att framför allt ställa till bråk. Enligt franska medier har polisen använt sig av vattenkanoner för att skingra en stökig folksamling i den 13:e stadsdelen. På andra platser har det varit rökutveckling och flera smällare har kastats.

Som DN redan har rapporterat kallade president Emmanuel Macron, som inte är på plats i Paris utan befinner sig på blixtvisit på de franska, orkandrabbade öarna i Saint-Martin, demonstranterna för ” slöfockar, cyniker och extremister” i helgen. Ett drag som mest av allt eldade upp massorna som i dag demonstrerade.

Ytterligare manifestationer mot reformen kommer att hållas den 21 och den 23 september.

DN:s korrespondent Erik de la Reguera sände live från Paris under eftermiddagen. Se sändningen här:

Texten uppdateras.

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt