Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hivsmittan kräver färre dödsoffer

Peter Byass.
Peter Byass.

Den globala kampen mot aids börjar ge effekt. I det hårt drabbade Sydafrika har dödligheten minskat kraftigt. Behandling med bromsmediciner når numera de flesta.

– Epidemin har nått sin kulmen. Den stora frågan nu är hur fort smittan minskar och hur lågt ner det går att nå i antal smittade. Det här visar att det går att åstadkomma väldigt mycket även i fattiga områden, om man satsar mycket och vet vad man vill.

Det säger Anders Molin, verksföreträdare i hälsofrågor på det svenska biståndsorganet Sida.

Förhoppningarna är stora om att inom några år få ner smittan ytterligare. FN-organet Unaids har satt upp en nollvision, alltså noll nya smittade och noll dödsfall i aids.

Ett pågående forskningsprojekt visar också mycket lovande resultat i de svårast smittade områdena i världen. I Sydafrika har utvecklingen vänts sedan några år tillbaka. Antalet dödsfall i aids minskar kraftigt. Även antalet nya smittade går ner.

– Dödstalen i aids låg som högst för cirka sju år sedan. Det fanns politiska skäl till det. Den förre presidenten Thabo Mbeki trodde inte på hiv. Men den nye presidenten Jacob Zuma har ändrat på det och nu finns omfattande behandlingsprogram i Sydafrika som mer eller mindre når alla som behöver det, säger Peter Byass.

Han är professor i global hälsa vid universitetet i Umeå och har under 25 års tid arbetat med metoder för att undersöka hälsoläget i fattiga områden i Afrika och Asien. Det är i Umeå som forskarna har utvecklat systemet att kartlägga dödsorsaker (se artikel här intill).

Sydafrika är ett av de länder som är allra hårdast drabbat av hiv. Upp till en tredjedel av befolkningen bedöms vara smittad. Situationen såg länge ut att bli värre, eftersom den förre presidenten Thabo Mbeki förnekade problemet.

Men nu har utvecklingen vänt. Den nuvarande regimen under president Jacob Zuma har satsat hårt på behandlingsprogram mot hiv. Enligt Peter Byass når numera medicinerna så gott som alla hiv-smittade som själva vill delta.

Peter Byass leder arbetet med att kartlägga dödsorsaker i regionen Agincourt, ett jordbruksområde i östra Sydafrika med cirka 100 000 invånare. Det speciella med området är att forskarna där har samlat data om dödsorsaker under mer än 20 år.

Tidigare hade Agincourt mycket höga dödstal på grund av hiv. De värsta åren, 2004–2006, bedömdes nästan vart fjärde dödsfall vara orsakat av hiv.

Nu har dödligheten i aids gått ner till mindre än hälften. År 2011 hade andelen minskat till 12,3 procent. Peter Byass betonar att utvecklingen är densamma i övriga landet.

– Det kan variera en aning i olika områden när vändpunkten kom, men jag tror att alla är överens om att de värsta problemen är bakom oss.

Anders Molin på Sida menar att utvecklingen är likartad i Afrika som helhet. Sydafrika är ett förhållandevis rikt land och i en del andra länder når inte behandlingsprogrammen alla smittade, än så länge.

– Stora grupper av de allra fattigaste får fortfarande ingen behandling. Men att utvecklingen ändå är mycket positiv råder det ingen tvekan om, säger han.

Fortfarande finns inget botemedel mot aids så medicineringen håller endast sjukdomen i schack. De smittade måste fortsätta att ta mediciner livet ut.

Men behandlingsprogrammen innebär också att antalet nya smittade minskar kraftigt. Den som tar bromsmediciner löper mycket mindre risk att smitta någon annan.

– Även om utvecklingen är väldigt positiv så är det viktigt att inte tappa bort de förebyggande åtgärderna. Kampanjerna för att använda kondomer, sprutbyten för narkomaner och att ändra riskbeteenden måste fortsätta, säger Anders Molin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.