Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hjälpsändningar börjar nå fram i Syrien

En syrisk flicka hämtar vatten i Aleppo.
En syrisk flicka hämtar vatten i Aleppo. Foto: Karam al-Masri/AFP

FN har nu börjat nå fram med nödhjälp till belägrade områden i Syrien, där tusentals människor hotas av svält.

På måndagen, den tredje dagen av den bräckliga vapenvilan i Syrien, lyckades de första av sammanlagt 50 lastbilar med nödhjälp från FN komma fram till al-Moadamiyeh, en belägrad förort sydväst om huvudstaden Damaskus, skriver Der Spiegel.

FN:s hjälporgan Ocha visar på sitt Twitterkonto en bild av en konvoj med fullastade lastbilar på väg in i al-Moadamiyeh, som ligger i närheten av en flygbas.

Striderna har inte upphört helt, främst därför att vapenvilan inte innefattar de terrorstämplade organisationerna Islamiska staten och al-Nusrafronten, men i huvudsak håller den i enlighet med vad som överenskommits.

FN ska försöka utnyttja det relativa lugnet till att försöka nå ut med förnödenheter till 150.000 människor i olika belägrade städer, stadsdelar och byar.

Tusentals människor i dessa områden hotas av svält, vilket FN-chefen Ban Ki-moon har kallat ett krigsbrott.

Från staden Madaya nära den libanesiska gränsen kom för några veckor sedan rapporter om att människor levde på vatten och salt och att dussintals redan hade dött av hunger. Staden hade då varit instängd av regeringsarmén i ett halvår.

Humanitär hjälp är en av tre delar i uppgörelsen den 12 februari med den internationella stödgruppen för Syrien, där de två andra är vapenvilan – eller ”upphörandet av fientliga handlingar”, som det formulerades – och återupptagna förhandlingar i Geneve om en politisk lösning.

Uppgörelsen fokuserar bara på att skapa tillträde till krigsdrabbade områden och specificerar inte vilka volymer mediciner och mat som behöver nå behövande syrier.

Foto:

Fördjupning. Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.