Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Hjärnan bakom flygplansbomben i Egypten avslöjad”

Foto: Maxim Grigoryev/All over press

Brittiska säkerhetstjänster pekar ut en egyptisk islamist som hjärnan bakom den ryska flygplanskraschen förra veckan. Nu kan elitstyrkan SAS sättas in i jakten på mannen, skriver Sunday Times.

Regeringskällor ska i helgen ha bekräftat för tidningen att Abu Osama al-Masri, som uppges vara ledare för en IS-ansluten terrorgrupp i Sinai, är ”en person av intresse” i samband med flygplanskraschen.

Brittiska underrättelsechefer misstänker att det var en bomb som smugglats ombord i något utrymme på planet som orsakade flygplansolyckan som tog 224 liv – och att det är al-Masri som planerat dådet.

Storbritannien är berett att hjälpa Egypten eller Ryssland i ett ”kill or capture”- uppdrag, att döda eller tillfångata terrorledaren. Det skulle kunna innebära att elitstyrkan SAS sätts in, skriver Sunday Times. Den är bland annat specialutbildad på antiterroraktioner.

Det var Abu Osama al-Masri som på onsdagen i ett inspelat meddelande tog på sig ansvaret för kraschen, hävdar tidningen. Han misstänks ha haft en mullvad bland flygplatspersonalen.

al-Masri uppges vara 42 år gammal och före detta forskare på al-Azharuniversitetet i Kairo. I november 2014 ska hans organisation ha anslutit sig till IS mot att få vapen, pengar och kunskap i bombtillverkning, skriver Sunday Times.

Gruppen har flera gånger tagit på sig dådet men vägrat förklara hur man gått till väga. På ett Twitterkonto som gruppen använder har man antytt att en bomb använts.

Egyptiska utredare bekräftade på lördagen att en av de svarta lådorna fångat ett oförklarligt ljud bråkdelar av en sekund innan inspelningen avbryts, men att man fortfarande utredde olika förklaringar till detta.

Franska medier, som citerat källor i haveriutredningen, har dock rapporterat att ljudet kommer från en bombexplosion.

CNN gick på söndagen ut med att flera amerikanska underrättelseorganisationer är övertygade om att det var ett attentat som orsakade kraschen, och hänvisar till ”flera högt uppsatta chefer”.

Enligt CNN är bedömningen att ”det till 99,9 procent” är säkert att det var en bomb.

Bevisen bygger i stor utsträckning på avlyssning av kommunikation mellan IS-gruppen i Sinai och IS-chefer i Raqqa. Det ska vara så mycket specifika uppgifter om tillvägagångssättet vid attentatet i det avlyssnade materialet, att brittiska och amerikanska myndigheter är övertygade om att det rör sig om ett terrordåd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.