Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hjärnan bakom Paristerrorn planerade attack mot judar

Abdelhamid Abaaoud i en bild som publicerats i IS egen tidning.
Abdelhamid Abaaoud i en bild som publicerats i IS egen tidning. Foto: Reuters

Abdelhamid Abaaoud, som pekats ut som hjärnan bakom Parisdåden och som sköts ihjäl av polis i en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis förra onsdagen, planerade att angripa judiska mål, Paris transportssystem och att tvinga fram stängning av skolor.

Uppgifterna publiceras i det franska veckomagasinet Valeurs Actuelle, och bekräftas delvis för Reuters av källor nära polisutredningen. Valeurs Actuelle bygger under sina uppgifter genom att publicera faksimil av vittnesförhör.

Uppgifterna kommer från ett vittne som berättat för polisen om hur Abdelhamid Abaaoud, hjärnan bakom terrorattacken, tagit kontakt med sin 26-åriga kusin Hasna Ait Boulahcen två dagar efter terrordåden den 13 november och bett henne att gömma honom under tiden han förberedde fler terrorattacker.

Abdelhamid Abaaoud ska ha berättat för sin kusin på söndagen att de skulle kunna göra värre skada "i områden nära judarna och stoppa transporter och skolor" enligt vittnesutsagan.

Han ska också ha sagt att kusinen skulle få 5000 euro av honom för att köpa två kostymer, och två par skor till honom och en oidentifierad medhjälpare för en planerad terrorattack mot Paris finansdistrikt La Defense, enligt de publicerade dokumenten.

Redan dagen efter gryningsräden sade chefsåklagare François Molins att polisinsatsen stoppat ytterligare terrorattacker.

– Vi har slagit sönder en ny terroristgrupp i Saint-Denis i dag, sade han då bland annat.

I lägenheten hittades två bombbälten, granater och ett handeldvapen i terroristernas gömställe. Och att Abdelhamid Abaaoud planerade en självmordsattack Paris finansdistrikt bekräftades av chefsåklagare François Molins vid en presskonferens i tisdags.

Då berättade åklagaren också att de inte var Hasna Ait Boulahcen som sprängde sig till döds som tidigare sagt från polisens sida, utan att det i stället var den tredje person som befunnit sig i lägenheten där Abdelhamid Abaaoud sköts ihjäl, som sprängde sig till döds.

En åklagare i Paris startade på fredagen en förundersökning för att försöka ta reda på hur de sekretessbelagda vittnesuppgifterna nått Valeurs Actuelles.

I Frankrike är det förbjudet att publicera handlingar ur en sekretessbelagd förundersökning innan handlingarna presenterats för en domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.