Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogerextrema-blir-stodparti-i-andalusien/

Världen

Högerextrema blir stödparti i Andalusien

Vox partiledare Santiago Abascal och regionalledaren Francisco Serrano jublar efter att partiet fått elva procent av rösterna i Andalusien i december i fjol.
Vox partiledare Santiago Abascal och regionalledaren Francisco Serrano jublar efter att partiet fått elva procent av rösterna i Andalusien i december i fjol. Foto: Marcelon del Pozo/Reuters

Det spanska extremistpartiet Vox låter de större nationalistpartierna Ciudadanos och Partido Popular bilda regering i Andalusien, Spaniens största region. Vox har lovat stödja den nya konservativa koalitionen, men först sedan Partido Popular gått med på att anamma flera punkter på Vox program.

Nathan Shachar
Rätta artikel

Vox, som fick elva procent av rösterna i det andalusiska valet den första december i fjol, kommer inte att ingå i den nya regeringen. Men uppgörelsen med de bägge större rivalerna är ändå en triumf för nykomlingen, det första högerextrema partiet i Spanien sedan demokratin etablerades 1978. 

I fyrtio dagar har hela Spanien följt med i manglingarna i Sevilla och Vox har fått gratisreklam för sina krav ifråga om migration, radikalfeminism och andra eldfängda ämnen.

Vox fick inte igenom sitt krav på en ny lag om definitionen av ”genus-relaterat” våld, eftersom en sådan ändring måste ske i kongressen i Madrid – där majoritet för detta saknas. Men Partido Popular har lovat att driva 37 andra frågor som står på Vox program. Partido Populars ledare i Andalusien, Juan Manuel Moreno, blir ny regionspresident, den förste icke-socialisten på posten sedan 1978.

Vox hade kunnat spoliera regeringsbildningen och tvinga fram ett nyval, men avstod. Det nya partiets väljare kommer alla från Partido Popular och Ciudadanos, och Vox gjorde klokt i att inte spoliera spansknationalisters dröm att detronisera socialisterna i deras starkaste fäste. Både Partido Popular och Ciudadanos är bestörta över Vox plötsliga uppdykande. 

Å ena sidan kommer de att frestas kopiera dess extrema program för att locka tillbaka högerradikala väljare. Men detta kan stå dem dyrt, eftersom bägge partierna har många mittenväljare som skulle stötas bort av en extremistisk kursändring.

För att få igenom sina mer dramatiska krav måste Vox skaffa sig säte och stämma i kongressen i Madrid: deportation av illegala migranter, ett slut på statligt stöd åt radikalfeminismen och en ny definition av författningens autonomiparagraf, så att upproriska regioner som Katalonien kan fråntas sitt självstyre. 

Vox ambition är sätta dessa frågor i centrum för de kommun-, EU- och parlamentsval som närmar sig.