Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Högerextrema jublar över resultat i Schweiz

Foto: Anja Niedringhaus/AP

De populistiska partierna jublar över resultatet i den schweiziska folkomröstningen. Från officiellt håll i EU kommer beklaganden – och oro över vart de politiska vindarna i Europa är på väg.

I Belgien hurrar det högerpopulistiska partiet Vlaams belang över resultatet i den schweiziska folkomröstningen.

Kravet att ”stoppa massinvandringen”, som fick en knapp majoritet av rösterna i Schweiz, är precis vad Vlaams belang har krävt under många år.

Ledaren för det invandrarfientliga partiet Ukip i Storbritannien, Nigel Farage, är också lycklig. ”Ett klokt och starkt Schweiz står upp mot trakasserier och hot från byråkrater i Bryssel”, kommenterar Farage.

Applåder kommer också från de högerpopulistiska partierna i Frankrike och Nederländerna, Front National och PVV. Alla dessa partier hoppas att beskedet från Schweiz ska ge dem ytterligare vind i seglen inför valet till EU-parlamentet i slutet av maj.

Men den fria rörligheten i EU leder inte till protester överallt. I till exempel Spanien har det hittills inte vuxit fram något invandrar- eller EU-kritiskt parti och där pågår ingen debatt om den fria rörligheten. För Spanien överväger fördelarna och i krisens spår söker många unga spanjorer sig till andra EU-länder för att söka jobb. I länder som Polen, Litauen och Estland finns också starkt stöd för människors rätt att röra sig fritt och söka arbete överallt. Från officiellt håll i EU beklagas också resultatet i den schweiziska folkomröstningen.

”Oroande” tycker Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror att resultatet kommer att ”skapa en massa problem för Schweiz inom en rad områden”. Schäuble tycker att folkomröstningen ska tolkas som ett varningstecken.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tycker också att resultatet är ”illavarslande”, men tror inte att folkomröstningen kommer att påverka andra länder. ” Schweiz är väl inte något smittsamt ställe” säger Bildt till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.