Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Högerextrema på frammarsch i EU

Flera högerpopulistiska partier knackar på dörren till EU-parlamentet inför valet i maj. Gemensamma nämnare är en kritisk hållning till EU och invandring.

Få är så extrema som Gyllene gryning. Men antalet mer eller mindre nationalistiska partier som hyser förhoppningar inför valet till EU-parlamentet i maj har blivit fler och de flesta bedömare räknar med att dess representation kommer att öka.

Ekonomisk kris, hög arbetslöshet och ökade klyftor är alla faktorer som göder marken för populistiska partier. Gemensamma fiender blir ofta eliten, EU och invandring.

Och den här gången tycks det finnas en vilja bland de högerpopulistiska att visa enad front, vilket kan öka dess inflytande betydligt.

I slutet av förra året tog ledaren för det nederländska Frihetspartiet, silverhårige Geert Wilders, initiativ till att samla extremhögern. Wilders vill försäkra sig att hans parti, till skillnad från nu, ingår i en politisk grupp och därmed får större makt över den politiska agendan i Bryssel.

Med sig på tåget har han redan fått ledaren för franska Front national, Marine le Pen. Och det finns tecken på att Wilders lyckas samla de 25 ledamöter från sju medlemsländer som krävs för att en grupp ska kunna bildas. Andra partier som skulle kunna ingå är svenska Sverigedemokraterna, österrikiska Frihetspartiet, belgiska Vlaams belang och italienska Lega nord.

Det är i grupperna som det huvudsakliga politiska arbetet sker i EU-parlamentet. Grupperna, som i dag är sex, gör upp emellan sig om vilka som ska förhandla med EU-kommissionen och EU-ländernas regeringar om olika lagförslag. Deltagande i en grupp garanterar också partierna en viss talartid och ett visst antal platser i parlamentets utskott.

Också Front nationals tre ledamöter har tidigare varit grupplösa och samarbetet mellan de två har en del att höja på ögonbrynen med tanke på att Frihetspartiet är uttalat Israelvänligt, medan Front national har en antisemitisk historia.

Och allmänt är det en stor spännvidd mellan de högerpopulistiska partierna. En del är mer städade och har som Sverigedemokraterna tagit avstånd från de mest extrema elementen. Andra, som Gyllene gryning och ungerska Jobbik, framstår som mindre rumsrena.

Samtidigt är en del redan organiserade i gruppen Frihet och demokrati, som enas kring ett motstånd till EU. Här ingår bland annat brittiska Ukip, Sannfinländarna och Dansk folkeparti.

Populistpartier i EU-parlamentet

Valet till EU-parlamen­tet hålls i unionens 28 länder 22–25 maj i år. Följande populistiska/euroskeptiska partier finns för närvarande i Europa:

Österrike

Frihetspartiet, som har två platser i EU-parlamentet

Belgien

Vlaams belang – en plats

Libertarianska, direktdemokratipartiet – en plats

Storbritannien

Brittiska nationalpartiet – en plats

Ukip – tio platser

Bulgarien

Attack – plats

Folket för verklig, öppen och enad demokrati – en plats

Kroatien

Kroatiska partiet för rättigheter – en plats

Cypern

Nationella folkets front – ingen plats

Danmark

Dansk folkeparti– en plats

Estland

Självständighetspartiet, – ingen plats

Finland

Sannfinnländarna, en plats

Frankrike

Nationella fronten – tre platser

Tyskland

Alternativ för Tyskland– inga platser

Grekland

Gyllene gryning – inga platser

Populära ortdodoxpartiet – två platser

Ungern

Jobbik – en plats

Italien

Jag älskar Italien – en plats

Lega Nord – sju platser

Litauen

Rättvisepartiet – två platser

Nederländerna

Frihetspartiet – fyra platser

Det reformerade politiska partiet – en plats

Norge

Fremskrittspartiet – ingen plats

Polen

Förenade Polen – fyra platser

Rumänien

Storrumänien – två platser

Slovakien

Slovakiska nationalpartiet – en plats

Sverige

Sverigedemokraterna – ingen plats

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.