Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Högerextremister brände katalanska flaggor i Barcelona

Flaggbränning i Barcelona.
Flaggbränning i Barcelona. Foto: Pau Barrena/AFP

BARCELONA. Militanta högerextremister med pro-spanska sympatier brände på torsdagen katalanska separatistflaggor i Barcelona. Flera sammanstötningar och materiell skadegörelse ägde rum i de centrala delarna av staden, strax efter en annan, stor och fredlig manifestation mot självständighet från Spanien.

På torsdagen firades Spaniens nationaldag, och även i Katalonien var de flesta butiker och andra affärsinrättningar stängda på denna helgdag. Men i ett hundratal kommuner i regionen höll kommunhusen öppet, som en markering av att de där inte längre känner sig som en del av Spanien.

Många vanliga katalaner höll sig hemma, och till skillnad från i Madrid och andra delar av landet var firandet sparsamt.

I Barcelona gick en pro-spansk demonstration med minst 65.000 deltagare genom staden för att kräva att regionpresidenten Carles Puigdemont ”tar sitt förnuft till fånga” och meddelar centralregeringen i Madrid att ingen självständighetsförklaring gjorts eller kommer att göras.

Arrangör var nätverket Societat Civil Catalana, som är en bred allians mot självständighet.

”Vi är inte fascister, vi är spanjorer”, ropade deltagarna i demonstrationen, som genomfördes utan allvarliga incidenter.

När den var slut utbröt dock oroligheter på Placa Catalunya, sedan grupper av radikala nationalister som även är medlemmar i så kallade fotbollsfirmor – löst kopplade till klubbarna Valencia, Atlético de Madrid och Sabadell – hamnat i luven på varandra. En uteservering totalförstördes när huliganerna kastade stolar och bord på varandra, och en polis skadades.

Senare på kvällen tågade omkring 200 högerextremister med falangistiska symboler och fascistiska slagord från Plaça d'Espanya till Montjuic i Barcelona. Vid ett tillfälle brände de ”esteladas”, de separatistiska katalanska flaggor som bär en stjärna, och sjöng Cara al Sol, som var Spaniens inofficiella nationalsång under Francisco Francos diktatur. De ondgjorde sig också över invandring, genom att skrika: ”flyktingar – ni är inte välkomna”.

Dessa högerextrema grupper tågar varje år i Barcelona på den spanska nationaldagen, och antalet deltagare i år uppges inte var högre än vanligt. De senaste veckorna har dock olika fascistiska och högerextrema grupper försökt spä på motsättningarna mellan de som är för och emot självständighet för Katalonien.

Så sent som i måndags angrep en grupp radikala högerextremister en fredlig pro-katalansk demonstration i Valencia, med flera skadade som följd.

Nathan Shachar: Katalanska politikens pirater djupt besvikna på Puigdemont

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.