Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogernationalisten-bolsonaro-svors-in-infor-sina-trogna-karnvaljare/

Världen

Högernationalisten Bolsonaro svors in inför sina trogna kärnväljare

Bild 1 av 3
Foto: Carl De Souza/AFP
Bild 2 av 3
Foto: Nelson Almeida/AFP
Familjen Loiola bor i São Paulo och har rest till Brasília för att stödja Bolsonaro när han tillträder som president. – Det är ett historiskt ögonblick, säger Alessandro Loiola.
Bild 3 av 3 Familjen Loiola bor i São Paulo och har rest till Brasília för att stödja Bolsonaro när han tillträder som president. – Det är ett historiskt ögonblick, säger Alessandro Loiola.
Foto: Henrik Brandao Jönsson

BRASÍLIA. Hundratusentals anhängare följde ceremonin när högernationalisten Jair Bolsonaro svors in som Brasiliens president på nyårsdagen. Han kommer nu att inleda ett intensivt program de första hundra dagarna. Pensionsförmånerna ska minskas, statliga företag säljas och vapenlagen ska lättas upp.

Rätta artikel

Redan i hotellets frukostmatsal märks det att något annorlunda har inträffat i Brasilien. Gästerna är klädda i det brasilianska fotbollslandslagets tröjor utan att det är landskamp. En del har till och med svept in sig i den brasilianska flaggan. 

Det är inte kärleken till nationalsporten som förenar hotellgästerna utan kärleken till nationen. För första gången sedan diktaturen föll 1985 har Brasilien fått en nationalistisk yrkesmilitär till president.

– Det är ett historiskt ögonblick, säger Alessandro Loiola.

Han är läkare i São Paulo och har rest med sin fru och dotter till Brasília för att stödja den nationalistiska vågen i Brasilien.

– För första gången sedan 1891 får vi en riktigt konservativ högerregering igen, säger han.

Bolsonaros anhängare förenas av kärleken till nationen.
Bolsonaros anhängare förenas av kärleken till nationen. Foto: EVARISTO SA

Inte ens under militärregimen tycker han att Brasilien var tillräckligt höger.

– Vår flagga ska aldrig mer bli röd. Vi vill ha ekonomisk frihet, säger han och får medhåll av frun och dottern.

På esplanaden framför kongressen där Jair Bolsonaro ska svära presidenteden har fler nationalister samlats. Många är militärer och har nostalgiska minnen till diktaturen då de menade att Brasilien var ett bättre land.

– Du kunde gå på gatorna utan att bli rånad, säger en man.

– I skolan gällde disciplin, säger en annan.

– Ingen pratade om genusvetenskap, säger en tredje.

De är alla klädda i gröngula tröjor med Bolsonaros ansikte. På tröjan står hans valslogan ”Brasilien först och främst, Gud över alla”. Många av dem som röstat fram Jair Bolsonaro är kristna fundamentalister. En av de mest fanatiska är Bolsonaros utrikesminister, Ernesto Araújo. 

I månadens nummer av den amerikanska tidskriften The New Criterion skrev han om sin relation till Gud. ”Jag bryr mig inte om att mina belackare kallar mig galen för att jag tror på Gud och tror att Gud styr historien. Gud är tillbaka och nationen är tillbaka.”

Utanför katedralen, där Jair Bolsonaro och hans 25 år yngre fru ska välsignas, står en ensam man som svept in sig i den israeliska flaggan. Han hyllar Bolsonaro för hans vilja att flytta Brasiliens ambassad i Israel till Jerusalem.

– Äntligen får vi en handlingskraftig president, säger mannen.

Jair Bolsonaro har kallats för ”tropikernas Trump”. Skillnaden är att USA:s president har drivit ett framgångsrikt affärsimperium medan Bolsonaro inte åstadkommit mycket. Efter att ha blivit utslängd från militären på grund av civil olydnad inledde han en politisk karriär. Gång på gång blev han omvald som parlamentariker till kongressen av en grupp högerextrema väljare, varav många militärer, poliser och deras respektive. Trots att Bolsonaro bytt parti sex gånger har kärnväljarna varit honom trogen.

Bolsonaros politiska skolning skedde under Kalla kriget och han styrs fortfarande av en kommunistskräck. För tre dagar sa han att skälet till att den brasilianska grundskolan hamnar så lågt i rankning i världen är att läroplanen styrs av en marxistisk ideologi. Bolsonaro är kritisk mot den lag som den tidigare presidenten Lula da Silva införde om att det ska vara obligatoriskt att läsa om Afrikas historia i skolan eftersom majoriteten av befolkningen har rötter i Afrika. Bolsonaro vill upphäva lagen och även passa på att ta bort genusvetenskap och sexualundervisningen.

Många av Bolsonaros motståndare menar att han är en ”fascist” som lyckats bli demokratiskt vald. De får medhåll av den italienske sociologen Domenico de Masi som studerat fascismens uppkomst i Italien och menar att Bolsonaro är tydligt inspirerad av fascismen. Att Bolsonaro önskat att diktaturen skulle ha dödat ytterligare 30.000 vänsteranhängare är ett exempel på hans kontroversiella åsikter.

– Den fysiska elimineringen av motståndare var en av egenskaperna hos Mussolini-regimen, säger Domenico de Masi till BBC.

Bolsonaros väljare samlades i Brasilia för att stödja Bolsonaro när han svors in på nyårsdagen, vid 18-tiden svensk tid.
Bolsonaros väljare samlades i Brasilia för att stödja Bolsonaro när han svors in på nyårsdagen, vid 18-tiden svensk tid. Foto: EVARISTO SA

Bolsonaro ingår i den våg av auktoritära högernationalister som vunnit makten på flera håll i världen de senaste åren. En av de mest framträdande i Europa är Ungerns premiärminister Viktor Orbán som offrat sin nyårshelg för att flyga till Brasilien. 

Orbán är den ende europeiske premiärministern som medverkar vid installationsceremonin, vilket bryter en tradition. När Arbetarpartiets Lula da Silva tillträdde 2003 medverkade Sveriges statsminister Göran Persson och när Dilma Rousseff installerades 2014 var statsminister Stefan Löfven på plats. I år representeras de flesta EU-länder endast av sina ambassadörer.

– Inga seriösa länder i Europa vill ha med honom att göra, säger den brasilianske statsvetaren Mauricio Santoro.

En av de andra ledare som deltog vid ceremonin var Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han inledde sin vistelse i Brasilien med att tillbringa några dagar med Bolsonaro i Rio de Janeiro, där ledarna kom överens om ett omfattande samarbete när det gäller säkerhet och övervakning. 

Bolsonaro har även planer på att köpa avsaltningsanläggningar från Israel och placera i det torra nordöstra Brasilien där Arbetarpartiet har sitt starkaste stöd. Enligt Benjamin Netanyahu har Bolsonaro även bekräftat att Brasilien tänker flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Om så blir fallet kan arabvärlden sluta att köpa halalslaktat kött från Brasilien, vilket är en affär på flera miljarder kronor om året.

– Jag bryr mig inte om dessa affärer. Det viktiga för mig är att Arbetarpartiet är borta och att högern är tillbaka. Detta har vi väntat på i många år, säger Ana Perreira.

Hon har flugit med sin dotter från staden Maceió vid kusten för att vara med när Bolsonaro trär presidentbandet över sin axel.

– Det är ett ögonblick jag har väntat på, säger hon.

Bolsonaro har gått till val på att öka säkerheten och minska korruptionen. Många brasilianare är missnöjda med hur landet skötts och hoppas att den före detta yrkesmilitären ska få ordning på världens femte största land. En undersökning visar att 65 procent av befolkning tror att Bolsonaro kommer att styra Brasilien på ett bra eller mycket bra sätt. Optimismen påminner om den som fanns i Brasilien när Lula da Silva tillträdde 2003 och ledde in landet på sin mest framgångsrika period någonsin.

– Jag gillade Lula. Han skötte landet bra. Det var hans efterträdare som ställde till det, säger Ana Perreira.

Hon syftar på Brasiliens första kvinnliga president Dilma Rousseff som tog över efter Lula da Silva och fick en ekonomisk kris på halsen. Hon är nu borta från politiken och Lula da Silva sitter i fängelse dömd för korruption.

– Vi är ett korrupt land. Brasilianare är korrupta. Det kommer säkert ske i denna regering också, men jag hoppas i alla fall att det blir mindre, säger hon.

På en gata bakom katedralen sopar en man gatan. Han är en av få svarta personer bland de hundratusentals vita anhängarna som samlats för att hylla Bolsonaro.

– Det blir till att vänja sig. Rasismen kommer återigen bli rumsren, tror han.

Läs mer:

Vapenaktier väntas stiga när Bolsonaro svärs in 

Kontroversielle Jair Bolsonaro – ingen profet i sin hemstad