Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Högerpartier bildar norsk regering

Höyre bildar regering tillsammans med Fremskrittspartiet.

– Vi presenterar ett historiskt samarbetsavtal, säger Höyreledaren Erna Solberg.

Det var under en presskonferens i Stortingets vandrehall på måndagskvällen som Erna Solberg, det högerpopulistiska Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen, Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide och liberala Venstres Trine Skei Grande offentliggjorde samarbetet.

– Jag har sagt att jag önskar en så bred borgerlig regering som möjligt, säger Erna Solberg.

Det här är första gången som Fremskrittspartiet tar plats i en norsk regering. Fremskrittspartiet och Höyre blev de största borgerliga partierna efter det norska valet nu i september.

– Vi har fått gehör för flera frågor, säger Siv Jensen direkt efter beskedet. Hon nämner frågor om äldreomsorgen, satsningar på vägbyggen. Enligt Jensen fick Fremskrittspartiet även löften om att frågor som åtstramning av asylpolitiken ska tas upp i den nya regeringen.

Venstre och Kristelig folkeparti står utanför regeringen, men säger att de kommer att stödja den i stortinget, allt enligt ett samarbetsavtal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.