Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Högerpopulist kan ta hem vinsten i Österrike

FPÖ-kvinnorna som styr Simmering – Katharina Krammer (till höger) och Sonja Bauernhofer.
FPÖ-kvinnorna som styr Simmering – Katharina Krammer (till höger) och Sonja Bauernhofer. Foto: Jan Lewenhagen

Wien. Österrike står på tröskeln till den blå republiken. På söndag kan Norbert Hofer från det blå, högerpopulistiska FPÖ, bli vald till president och senare bana väg för en lika blå förbundskansler. Därför har intresset för det österrikiska presidentvalet aldrig varit större än nu.

I det röda Wien var stadsdelen Simmering alltid den rödaste – ända till i oktober i fjol, då blev Simmering blått och ett förebud till dagens presidentval.

Läs mer: Extremt högerparti framåt i Österrike

Foto: AFP

Norbert Hofer, FPÖ. Foto: Joe Klamar/AFP

FPÖ i Simmering fick 41,8 procent av rösterna mot 40,8 för SPÖ (Socialdemokraterna) i kommunalvalet.

Sedan dess är det Paul Johann Stadler som styr i det vita kommunhuset vid Enkplatz. Denna dag ligger han nedbäddad i feber, hans ställföreträdare är Kathrin Krammer.

– Vi har jobbat hårt och är närmare människorna än SPÖ. Folk har märkt hur avskärmade de har blivit och vill försöka med några andra, säger hon som förklaring till framgången.

Hon tar ett aktuellt, konkret exempel.

– I går hade vi besök av ensamstående mamma som bodde i en lägenhet på 47 kvadrat med sina tre barn. Vi hjälpte henne till en förtur i allmännyttan, berättar hon.

Gemeindebauten, de allmännyttiga bostadshusen, är Simmerings stolthet ända sedan 20-talet då socialdemokratin kommit till makten sedan dubbelmonarkin fallit efter det första världskriget.

– Det var Faymann (den just avgångne kanslern) som öppnade allmännyttan för utlänningar. Nu bor det tjetjener, svarta afrikaner och kineser där, säger Sonja Bauernhofer som också sitter med vid bordet, hon är gruppledare för de 26 FPÖ-ledamöterna i stadsdelsnämnden.

Hon tycker det är fel.

– Allmännyttans hus är byggda med skattepengar, då anser jag att våra fattiga ska komma i första hand, säger hon.

Utlänningarna är ett centralt tema för FPÖ, så har det varit alltsedan Jörg Haider blev partiledare för 30 år sedan.

FPÖ (Österrikes frihetliga parti) utgjorde det så kallade tredje lägret i ett land som efter kriget dominerats av SPÖ och konservativa ÖVP, två partier som i bästa samförståndsanda mer eller mindre delat upp landet mellan sig och för det mesta regerat tillsammans.

FPÖ hade sina rötter i De oavhängigas förbund (VDU) som bildats efter andra världskriget som en tillflyktsort för  hemlösa nazister.

Till FPÖ anslöt sig också liberaler som hamnade på defensiven när den i dag bortgångne Haider tog kommandot.

Utlänningarna är också på allas läppar bland Simmering-borna.

– Varför FPÖ vann valet? Det behöver du bara ta en sväng på Simmeringer Hauptstrasse för att förstå, säger kvinnan som driver Kaffee Michelle.

– Förklara?

– Måste jag det, säger hon med en menande blick.

På en bänk i köpgallerian sitter fyra äldre turkiska män och samtalar.

– Jag var chockad efter valet. Det var unga människor som gick på lögnerna om utlänningarna. Själv har jag alltid röstat på SPÖ, säger en av dem.

Hans bänkgranne är inte helt enig.

– Det är för många syrier som kommit. Därför förlorade SPÖ, säger han.

På Café Ströck dricker två väninnor kaffe och äter bakelser på sin lediga dag.

– Varför? Det är enkelt, det är för många utlänningar helt enkelt.

Foto: Jan Lewenhagen

SPÖ-kandidaten Rudolf Hundstorfers valaffisch stod kvar utanför kommunhuset i Simmering. Ett lite talande ”nein”. Hofer fick över 40 procent i Simmering. Foto: Jan Lewenhagen

Har ni själv röstat på FPÖ:s Norbert Hofer som president i första valomgången?

– Ja, och jag gör det förmodligen igen på söndag, säger hon. 

Harald Troch har vigt sitt liv åt Simmering och socialdemokratin, han är ordförande i stadsdelsföreningen och för tre år sedan blev han invald i nationalrådet, det österrikiska parlamentet. Där träffar vi honom en solig eftermiddag.

Harald Troch verkar rådvill och medger att valförlusten i Simmering tog honom hårt rent känslomässigt.

–Jag var helt utmattad efter valet, säger han.

Och i dag?

–Vi försöker att utveckla en oppositionspolitik, det är inte lätt för ett parti som är vant att regera, säger han.

Bortsett från de mörka åren under 30- och 40-talet har SPÖ alltid haft Simmering i sin hand.  

Höstens flyktingkris blev till en hävstång för FPÖ.

Troch stod bakom förbundskanslern Werner Faymann när han svängde 180 grader efter nyår och satte en övre gräns för flyktingmottagandet. Då var det för sent, valet hade redan ägt rum, Faymann framstod snarare som en oppurtunist.

Harald Troch säger att Österrike har ett annat geografiskt läge än Sverige, det är svårare att avskärma sig.

När flyktingkrisen var akut var Österrike både ett transitland och ett mål för flyktingarna.

Efter EU:s östutvidgning kan dessutom företagen hämta billig arbetskraft från grannländer som Ungern, Slovakien och Slovenien.

Harald Troch säger att hans väljare, både de som är kvar och de som flytt till FPÖ, oroar sig för att bli av med jobben och för en tilltagande kriminalitet.

– Vi hade ett mord här för två veckor sedan. En ung man från Kenya slog ihjäl en städerska med en järnstång, berättar Harald Troch.

Kvinnan var medlem i FPÖ och partiet har förstås agerat, den ansvarige ministern har fått sammanlagt 27 frågor kring fallet, huvudfrågan är förstås varför mördaren inte blivit utvisad trots att han tidigare blivit dömd 18 gånger.

Enligt Harald Troch står två extrema positioner mot varandra i Österrike – dels en förbehållslös välkommenskultur i hans eget parti, dels FPÖ:s nej till all invandring och alla flyktingar.

Själv befinner sig Harald Troch någonstans mitt emellan, flyktingpolitiken måste enligt honom baseras på klara regler.

När den förre förbundskanslern Werner Faymann plötsligt avgick för snart två veckor sedan var det efter att ha blivit utbuad på partiets 1 maj-firande i Rådhusparken.

Udden var riktad mot Faymanns, nya restriktiva flyktingpolitik och motståndarna hade med sig plakat med krav på hans avgång.

Det låter som en kupp när Faymann-anhängaren Harald Troch berättar om händelsen.

Han tror ändå inte att den nye förbundskanslern Christian Kern kommer att förändra flyktingpolitiken ännu en gång.

– Nej, Kern är en pragmatiker. Jag känner honom från studenttiden, säger Harald Troch.

Harald Troch är 57 år och har därmed en lång politisk erfarenhet, han har sett hur förutsättningarna har förändrats och hur högerpopulismen blivit till ett högst påtagligt hot.

– Ingen kan bestrida att SPÖ befinner sig i en kris, men man löser det inte genom att säga kris. Frågan är dock hur man finansierar välfärdsstaten i Europa i dag. Social säkerhet och arbete är det viktigaste i kampen mot högerpopulismen, säger han.

Foto: Jan Lewenhagen

Hofer vill lansera sig som ”förnuftets röst”. Foto: Jan Lewenhagen

Thomas Hofer är en känd politisk kommentator i Österrike, han konstaterar att FPÖ bedriver en väldigt professionell valkampanj, inte minst i de sociala medierna.

– Partiledaren H-C Strache har 350.000 vänner på Facebook bland annat. Jag vet inte hur det är i Sverige, men jag tror att det vore rätt mycket där också, säger han.

Thomas Hofer är kritisk till de två stora partierna SPÖ och ÖVP.

– FPÖ:s styrka är framförallt de andra partiernas svaghet, säger han.


Vad betyder det att den till synes dynamiske Christian Kern blir ny s-ledare och kansler, hotar det FPÖ:s presidentkampanj?

– Svårt att säga vilken effekt det får. Naturligtvis hade FPÖ hoppats att Faymann suttit kvar över valet, det hade varit en ideal situation för partiet, säger Thomas Hofer som karaktäriserar Faymann som en svag ledare som varit på fallrepet i flera år.

Hans telefon ringer hela tiden, Thomas Hofer tror sig ha talat med uppemot 150 journalister från hela världen de senaste dagarna.

Intresset är enormt eftersom valutgången skulle få en epokgörande betydelse i Österrike och sannolikt en symbolverkan i hela Europa. För första gången skulle Österrike få en president som inte hörde till något av de stora partierna och FPÖ-kandidaten Norbert Hofers har dessutom sagt att han ska utöva sitt ämbete på ett nytt mer aktivt sätt.

Hofer har sagt sig vilja avsätta de regeringar som skadar Österrike, det finns utrymme för statsöverhuvudet att avsätta regeringar i författningen från 1929, alla hittillsvarande presidenter har dock valt att avstå från att ingripa i politiken så drastiskt.

Om Hofer skulle göra allvar av sina uttalanden skulle det kunna bana iväg för FPÖ-ledaren H-C Strache som ny förbundskansler eftersom FPÖ just nu är det överlägset största partiet enligt opinionsmätningarna.

Då skulle Österrike bli en blå republik.

Ju närmare valet har kommit desto försiktigare har Norbert Hofer blivit i sina uttalanden, fram till valdagen handlar det för honom om att stöta bort så få som möjligt och samtidigt behålla de väljare han redan har.

I den första valomgången den 24 april fick Hofer sensationellt 35 procent av rösterna, det hade inget opinionsinstitut förutsett.

Tvåa blev den 72-årige ekonomiprofessorn Alexander van der Bellen med 21 procent av rösterna, också det en sensation.

Van der Bellen var De grönas partiledare fram till 2008.

De två stora partiernas kandidater gjorde fiasko och fick bägge futtiga elva procent av rösterna.

Opinionsmätningen spår nu att valutgången blir ytterst jämn mellan ettan och tvåan från första omgången.

– Jag uppmanar alla att gå och rösta. Jag vet att det finns positioner och egenskaper hos mig som många inte hundraprocentigt stöder. Men återigen, om det finns förbehåll mot mig, är inte förbehållen i så fall ännu större mot konkurrenten, undrar Alexander van der Bellen när han gör ett sista uttalande framför tv-kamerorna, bakom sig har han en klunga unga fans som backar upp honom.

Det för tankarna till de ungas uppslutning bakom veteranen Bernie Sanders i USA.

– Van der Bellen skulle bli en bra representant för Österrike och det känns viktigt att ha ett djupt rotat träd i kampen mot högerkrafterna, säger anhängaren och läkarstudenten Alexandra Repitz, 24 år.

Alexander van der Bellen har trots sin gröna bakgrund lanserat sig som en oberoende kandidat och har flera tusen personer bakom sig i en stödkommitté, bland dem politiker från alla läger samt kända skådespelare, författare och konstnärer.

– Van der Bellen har hautevolee (societeten) bakom sig medan jag har människorna, sade Norbert Hofer i förra söndagens tv-debatt, en omtalad experimentsändning utan debattledare som spårade ur.

– Vilket svineri, svarade den provocerade van der Bellen argt.

Norbert Hofer och FPÖ avslutar kampanjen på Viktor Adler-Markt i Favoriten.

Adler var en socialdemokratisk pionjär och favoriten är granne med Simmering och även det en klassisk arbetarstadsdel.

När Norbert Hofer till sist dyker upp är det trångt, trångt framför scenen och hela torget är fullt.

Den 45-årige Hofer har av konferenciern lanserats som Österrikes mest sympatiske politiker och framstår som en valstrategs våta dröm när han blickar ut över publikhavet med tårar i ögonen.

Han är brunbränd och det mörka håret har börjat gråna, rösten är mjuk och melodisk när han väl börjar tala, han har åhörarna i sin hand, så är han också en skolad retoriker som vet precis vad han ska säga.

– Jag önskar att min fru vore här i dag, men hon kunde inte komma loss eftersom hon arbetar inom äldreomsorgen, säger mannen från lilla Pinkafeld vid gränsen till Ungern.

Norbert Hofer försummar givetvis inte att påminna om den svåra olycka han råkade ut för när flög med skärm i bergen och störtade mot marken från hög höjd.

I dag har käppen blivit ett signum för honom, den tuffa rehabiliteringen en lärdom för livet.

– Den har lärt mig att vara ödmjuk och tacksam, säger Norbert Hofer, fortfarande utan att höja rösten.

Kontrasten är slående när partiledaren H-C Strache tar över scenen efter Hofer.

Medan Strache polariserar med sin aggressiva retorik stryker Hofer medhårs. Båda hör dock till partiets ideologer och att Hofer inte är ett snällt lamm syns när han får mothåll i debatterna, då blir hans ögon svarta.

Det blir de aldrig på Viktor Adler-Markt.

Han betar av sina viktigaste punkter – överst kommer det egna landet.

–Man vet var man har mig, det grundläggande är att jag alltid är för Österrike.

FPÖ kallar sig numera för det sociala hembygdspartiet och det är som om FPÖ-språket är fullt med koder.

När Hofer säger sig vara för Österrike anar man också vad han är emot – invandring och flyktingar, men också frihandelsavtalet TTIP och Turkiet som EU-medlem.

Allt detta redogör han för; fortfarande utan att höja rösten.

Norbert Hofer och FPÖ har även en annan hjärtefråga som han vill förverkliga när han tar plats i Hofburg, presidentpalatset i Wiens mitt.

Hofer förespråkar direkt demokrati. Han vill göra Österrike till ett nytt Schweiz med folkomröstningar. 

– Om ni ger mig er röst ska jag ge den tillbaka. Politiker får inte vara rädda för väljarna, säger han.

Hofer rundar av. Han vill ställa en sista fråga.

Alla blir nyfikna och spetsar öronen.

– Vill ni gå gemensamt med mig till Hofburg, undrar presidentkandidaten och får det att låta som ett frieri.

Bifallet blir förstås översvallande på Viktor Adler-Markt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.