Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogerpopulister-vantas-ta-plats-i-estlands-regering/

Världen

Högerpopulister väntas ta plats i Estlands regering

Mart Helme, ledare för högerpopulistiska Ekre, väntas bli inrikesminister i Estlands nya regering. Foto: Elin Åberg

Ett högerpopulistiskt parti, där en nyvald ledamot har band till nynazister, kommer troligen att ingå i Estlands nästa regering. Det står klart sedan liberala Reformpartiets ledare Kaja Kallas fått nej av parlamentet för sin regeringskoalition i måndags.

Rätta artikel

Det har egentligen stått klart ända sedan dagarna valet den 3 mars: valets vinnare Reformpartiet, med 34 mandat, klarar inte att bilda regering. I måndags bekräftades detta när Kallas bara fick 45 röster i parlamentet Riigikogu för sin koalition med Socialdemokraterna, medan 53 röstade emot.

Det lämnar fältet öppet för en koalition mellan Centerpartiet, konservativa Fäderneslandet, och Ekre, ett högerpopulistiskt, invandringskritiskt parti som kom trea i valet. Tillsammans kan de tre partierna räkna med 56 röster av 101 i parlamentet.

Centerpartiet och statsminister Jüri Ratas uteslöt inför valet att sätta sig i koalition med Ekre, men det löftet har partiet brutit.

Ekre är EU-kritiskt och ledaren Mart Helme har Polen och Ungern som förebilder – länder där regeringarna har fått skarp kritik av EU för att montera ner demokratiska institutioner.

I förhandlingarna har Ekre satsat hårt på sina hjärtefrågor, flyktingpolitiken och att slopa lagen om partnerskap för homosexuella som Estland var först med bland forna Sovjetrepubliker 2016.

Helme har lyckats driva igenom posten som inrikesminister åt sig själv och den som finansminister åt sin son Martin Helme. Dessutom att Estland, precis som bland andra Ungern och Polen, ska säga nej till att ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem.

När det gäller samkönade partnerskap nådde partiet inte ända fram. Dock hoppas Ekre stoppa lagen senare. En del av koalitionsavtalet går nämligen ut på att det blir lättare att hålla folkomröstningar, som dessutom föreslås bli beslutande.

– Vi har fått en liten gyllene nyckel som vi kan använda för att lösa frågor vi inte har fått igenom än, säger Martin Helme till public service-bolaget ERR.

Just den yngre Helme skrämmer många ester med tidigare öppet rasistiska uttalanden. För några år sedan kommenterade han förortskravaller i Sverige med uttalandet ”om du är svart – åk tillbaka. Jag vill att Estland ska vara ett vitt land.”

Bland de nyvalda ledamöterna för Ekre finns också Ruuben Kaalep, ledare för partiets ungdomssektion Blått uppvaknande. Han är en förintelseförnekare och har kopplingar till vit makt-miljöer i Sverige, Storbritannien och USA.

”Att ha nazister i ett parti i en regeringskoalition är en skamfläck för vår nation”, skrev avgående utrikesministern Sven Mikser när Kaaleps kontakter avslöjades nyligen.

Läs mer: ”Estland är ett eget land, inte en provins i EU” 

Läs mer: Högerpopulister kan få nyckelroll i Estland