Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogerpopulisternas-okning-mindre-an-vantat/

VÄRLDEN

Högerpopulisternas ökning mindre än väntat

40 sek. Här firar Marine Le Pen och Nationell samling: "Den här grundläggande debatten kommer att avgöra vårt lands och vårt folks framtid".

Nej, högerpopulisterna kommer inte att ta över makten i Europa, även om Marine Le Pen i Frankrike och Brexitpartiet i Storbritannien tog spektakulära segrar.

Trots svidande förluster är de största europeiska partigrupperna desamma som förut: konservativa EPP och socialdemokratiska S&D.

Konservativa EPP och socialdemokratiska S&D är ”de två stora” som tills söndagens val hade majoritet i EU-parlamentet. Som väntat får de nu en rejäl bakläxa av väljarna runt om i Europa.

Enligt ett preliminärt resultat strax efter midnatt förlorar EPP 38 mandat och S&D 33 av parlamentets 751.

Värst svider förlusten kanske för tyska socialdemokraterna SPD som stannar på 16 procent, en minskning med hela 11 procentenheter. Ett mått på katastrofen är att fler förstagångsväljare röstade på satirpartiet Die Partei än på SPD.

Ett annat anrikt parti som straffas hårt är brittiska Tories, avgående premiärministern Theresa Mays parti, som hamnar först på fjärde plats med cirka 12 procent – i ett val som de flesta sett som en folkomröstning om Brexit.

Den traditionella högern och vänstern tappar alltså mark. Men det finns gott om undantag. I Spanien är socialistiska PSOE valets vinnare, och även i Nederländerna, Sverige och Danmark är S-märkta partier störst. I Italien gör Demokratiska partiet, en annan S&D-medlem, comeback och blir andra största parti.

Även enskilda medlemmar i det konservativt-kristdemokratiska blocket EPP går bra, med framgångar bland annat för österrikiska regeringspartiet ÖVP och grekiska Ny demokrati.

Tysken Manfred Weber, EPP:s kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande, framträdde vid 23-tiden och kunde konstatera att hans parti var ”berett att kompromissa med andra partier”.

– Men vi kommer inte att samarbeta med dem som inte tror på Europa, som vill förstöra Europa, sa han med hänvisning till högerpopulistiska partier.

Kvällens stora segrare var förstås ändå Marine Le Pen, vars högernationalistiska Nationell samling vann kampen mot Renässanslistan, som president Emmanuel Macrons parti heter i EU-valet. Den franska duellen har fått symbolisera en tänkt delning av Europa mellan två nya poler, mellan nationalister och liberaler.

Franska högernationalisten Marine Le Pen är en av söndagens stora segrare.
Franska högernationalisten Marine Le Pen är en av söndagens stora segrare. Foto: Bertrand Guay/AFP

Men resultatet har i själva verket inte särskilt stor betydelse för den stora bilden.

För även om Macron får finna sig i en andraplats på hemmaplan så går hans liberala block framåt på Europanivå. Partigruppen Alde, där svenska C och L ingår, rycker fram från 68 mandat till 107 enligt det preliminära valresultatet – mycket på grund av att Macrons parti nu ingår där.

I andra länder tycks den traditionella högerns och vänsterns förluster på motsvarande sätt ha täckts av en grön våg – vissa talade om en ”Greta-effekt”.

I Tyskland seglade De gröna upp som näst största parti efter CDU/CSU och lockade mer än var femte väljare. I ett land som Irland tredubblade det gröna partiet sin väljarandel till runt 15 procent. Och i Finland blev Gröna förbundet näst störst med 15,9 procent.

Efter allt tal om en nationalistisk högervåg och en total omvandling av europeisk politik är alltså det största Europapartiet fortfarande EPP, och S&D är fortfarande tvåa. Tredje störst är liberala Alde och fjärdeplatsen ligger inom räckhåll för den gröna gruppen.

Högerpopulisterna då? Jo, de går fram – sammanlagt för de tre grupper där dessa partier ingår från 155 mandat till 172. Det är långt mer blygsam framryckning än vad vissa förutspådde – över 200 mandat eller rentav en tredjedel av parlamentet, alltså 250.

Och trots Le Pens uppmärksammade seger i Frankrike är det andra ledare från detta läger som kommer att framstå som viktiga aktörer på den europeiska scenen framöver.

Matteo Salvini, inrikesminister och ledare för högerpopulistiska Lega, gick som väntat starkt framåt – hans parti är nu klart störst i det folkrika Italien. Och Ungerns Viktor Orbán och Polens Jaroslaw Kaczynski är nationella ledare som vann sina val på ett övertygande sätt.

Med 56 procent av ungrarnas röster i ryggen sa Orbán sent på kvällen att ”EU måste börja arbeta för att stoppa invandringen i stället för att hantera den”.

Orbán står utanför de nationalistiska grupperna som avstängd medlem av EPP, men antydde nu att han funderar på att ansluta sig till Salvinis grupp i EU-parlamentet.

Pia Gripenberg: Gröna partier lyfter – får nyckelroll i parlamentet

Den nationalistiska högern är fortfarande splittrad och även om partigrupperna skulle kunna agera samordnat – vilket inte mycket tyder på – ger mandaten ingen möjlighet till vågmästarroll eller inflytande över vem som blir nästa kommissionsordförande.

”De två stora” har förlorat sin majoritet och kan inte längre göra upp sinsemellan om de tunga EU-posterna. Det öppnar för förhandlingar med även andra partier inblandade, som liberala Alde eller den gröna gruppen.

Bland huvudkandidaterna till posten som kommissionsordförande kan Weber peka på att hans parti blev störst. Men även S&D:s Frans Timmermans – som anses ligga bakom socialdemokraternas seger i hemlandet Nederländerna – är med i spelet. Vissa talar om liberala EU-kommissionären Margrethe Vestager som en möjlig kompromisskandidat.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt