Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogljudd-och-hansynslos-valkampanj-i-israel/

Världen

Högljudd och hänsynslös valkampanj i Israel

Foto: Hazem Bader/AFP

Den israeliska valkampanjens slutfas är en kopia av valet i april – bara litet mer högljudd, hänsynslös och osaklig. Få betvivlar att premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att ha lättast att bilda regering när rösterna är räknade, vilket inte betyder att han kommer att lyckas.

Inga av de frågor som verkligen angår vardagens israeler har blivit någon laddad valfråga: Vägnätets kroniska kaos, de allmänna kommunikationernas skröplighet, israeliska skolors ras i Pisa-undersökningarna, akutmottagningarnas kollaps och vårdavdelningarnas överbeläggning, gängvåldet i arabiska samhällen, och det farliga och ökande budgetunderskottet.

I stället har rubriker och diskussioner kretsat kring premiärministerns utlovade försvarspakt mellan Israel och USA (som försvaret inte vill ha), om hans planer på att annektera delar av Västbanken eller de fantasifulla varningarna för att landets araber planerar valfusk i stor skala. 

Kort sagt, det har handlat om känsloladdade ämnen som angår få. En mycket stor fråga som helt lyser med sin frånvaro under kampanjen är ockupationen av Västbanken. Inte ens de fredsinriktade partierna tar upp ämnet – av rädsla för att se ut att värna mer om palestinier än om de egna medborgarna.

Det mest dramatiska just nu är de bägge vänsterpartiernas allt mer prekära belägenhet strax intill 3,25 procentspärren. Socialdemokratiska Mapai (som går till val under namnet ”Arbetarpartiet”) och vänstersocialistiska Mapam (i dag ”Demokratiska lägret”) grundade staten, styrde den fram till 1977 och sedan i flera omgångar på 1980- och 1990-talen. 

Den stora fronten av mittenpartier, ”Blåvitt”, under ledning av Benny Gantz, slukar röster från dessa bägge och det är inte omöjligt att något av partierna nu gör sitt utträde ur historien.

Också ytterst till höger finns två små partier som kämpar för att slå vakt om sina väljare, extremnationalistiska Yamina och antiarabiska ”Judisk kraft”, som tidigare blockerats av Högsta Domstolen för sitt rasistiska budskap. 

Netanyahu uppmanar med stor frenesi dessa partiers väljare att ta steget över till Likud, för att säkra dess ställning som största parti och tvinga presidenten att utse honom till regeringsbildare.