Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogmassor-stalldes-in-en-vecka-efter-attacken/

Världen

Högmässor ställdes in en vecka efter attacken

Soldater utanför en stängd kyrka i Colombo på söndagen. Foto: Jewel Samad/AFP

På söndag är det en vecka sedan påskdåden på Sri Lanka när 253 människor dog.

Efter varningar om fler attentat ställdes högmässorna i landet in – istället höll ärkebiskopen en direktsänd mässa.

Rätta artikel

På påskdagen, för en vecka sedan, miste 253 människor livet i flera koordinerade självmordsattacker mot kyrkor och hotell i Sri Lanka. 

Under söndagen ställdes högmässorna i landet in. Ärkebiskopen i Colombo höll istället en mässa som direktsändes i radio och tv.

– Man kan inte döda någon i Guds namn. Det här är en fruktansvärd tragedi, sade ärkebiskopen Malcolm Ranjith under ceremonin.

President Maithripala Sirisena, premiärminister Ranil Wickremesinghe och den förre presidenten Mahinda Rajapaksa deltog i mässan och tände ljus för att hedra offren.

Det finns stor oro i landet för fler attentat. Enligt president Maithripala Sirisena pågår en massiv sökoperation för att säkra landet från bomber och misstänkta terrorister tillhörande olika islamistiska grupperingar.

– Varje hushåll i hela landet ska kontrolleras. Vi kommer att upprätta listor över de fast bosatta i varje hus och kontrollera att inga okända personer kan uppehålla sig där, sa president Sirisena under en presskonferens i fredags. 

I lördags dog minst 15 personer, varav sex barn, i ett hus när militär och polis i Sri Lanka slog till mot i Sainthamaruthu på östkusten. Flera som fanns i huset ska ha sprängt sig själva vid tillslaget. Uppgifter om misstänkta på fortsatt fri fot och att fler terrordåd hotar har lett till många husrannsakningar under den senaste veckan.