Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogsta-dodssiffran-i-italien-627-senaste-dygnet/

VÄRLDEN

Högsta dödssiffran i Italien – 627 senaste dygnet

Begravningsentreprenörer i skyddsutrustning.
Begravningsentreprenörer i skyddsutrustning. Foto: AFP

I Italien har ytterligare 627 personer avlidit i covid-19. Antalet döda är det högsta som registrerats under ett dygn i landet sedan utbrottets början. I Storbritannien stängs alla pubar, restauranger och kaféer med omedelbar verkan för att begränsa smittspridningen.

I Italien, som är det värst drabbade landet i Europa, har nu fler än 4.000 personer avlidit av sjukdomen. Av dem har 2.549 avlidit i den värst drabbade regionen Lombardiet i norr. Sammanlagt 47.000 personer i Italien har bekräftats vara smittade med viruset.

I Storbritannien uppmanar premiärminister Boris Johnson befolkningen att inte gå ut.

– Vi säger åt kaféer, barer och restauranger att stänga i kväll, så fort de rimligen kan, och att inte öppna i morgon, sa Boris Johnson vid en pressträff på fredagen.

– Det kan kännas frestande att gå ut i kväll, men snälla - gör inte det. Du kanske tror att du är oövervinnelig, men kom ihåg att du kan vara en smittbärare, sa Boris Johnson.

– Jag inser att det vi gör är extraordinärt. Vi fråntar det fria brittiska folket dess urgamla, omistliga rätt att gå till puben. Jag kan förstå vad folk känner inför det.

Det nya påbudet gäller också nattklubbar, teatrar, biografer, gym och andra verksamheter som samlar många människor. Livsmedelsbutikerna omfattas inte och hämtmat kommer fortfarande att tillåtas.

Samtidigt meddelade finansminister Rishi Sunak att landet inför en variant av korttidspermitteringar, där staten står för 80 procent av den anställdes lön (med ett lönetak på 2500 pund) om personen inte kan arbeta på grund av hälsokrisen

167 människor har avlidit i Storbritannien efter att ha smittats med coronaviruset. Ytterligare 39 dödsfall bekräftades på fredagen.

I USA beordras alla som bor i delstaterna New York och Kalifornien – omkring 60 miljoner människor – att stanna hemma från sina jobb. De enda som undantas är personer som anses ha samhällsbärande arbeten.

– Detta är inte en frivillig åtgärd. Antalet smittade ökar snabbt och belastar sjukvårdsystemet så mycket att vi inte kan få fram fler intensivvårdsplatser med respiratorer, sa New Yorks guvernör Andrew Cuomo (D) som också uppmanade alla över 70 år att hålla sig inomhus så mycket som möjligt.

Omkring 14.000 personer i USA har bekräftats smittade med coronaviruset. 200 har avlidit.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt