Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogt-uppsatt-kardinal-doms-for-sexbrott/

Världen

Högt uppsatt kardinal döms för sexbrott

00:49. Kardinal George Pell har i Melbourne dömts för övergrepp på två pojkar. Han blir därmed den högste inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott.

MELBOURNE. George Pell, Australiens högst uppsatta katolik och före detta ekonomichef i Vatikanen döms för sexbrott mot två minderåriga pojkar i mitten av 1990-talet.

Rätta artikel

Redan i december fann juryn George Pell skyldig till sexövergrepp mot två trettonåriga pojkar i St Patricks katedral i Melbourne 1996 men först på tisdagen blev domen offentlig. Han döms för ett fall av samlag med minderårig och fyra fall av ”oanständiga handlingar” med, eller i närvaro av, barn under 16 år.

En av de korgossar som anklagat Pell för övergrepp gick till polisen första gången 2015, tjugo år efter att övergreppen ägde rum. Hans identitet har hållits hemlig under rättegången och hans vittnesmål givits bakom lyckta dörrar men i samband med domen blev delar av mannens vittnesmål tillgängliga.

Då, i mitten av 1990-talet gick pojken på en prestigefylld katolsk pojkskola i Melbourne och sjöng i St Patricks katedral i Melbourne som del i skolans musikprogram. En söndag efter att han sjungit under högmässan smet han och en kompis in i sakristian.

”Vi var bara busiga ungar som ville kolla runt”, ska han ha berättat under rättegången enligt nyhetskanalen ABC.

George Pell var då ärkebiskop i Melbourne och kom på pojkarna i sakristian när de provsmakade nattvardsvinet. De bad att Pell skulle låta dem gå men istället tvingade han dem att utföra oralsex, smekte dem och onanerade framför dem.

Den före detta korgossen berättade hur han skyndade sig att klä på sig och gå därifrån. Flera månader senare förgrep sig Pell på honom igen när han efter högmässan tryckte upp honom mot en vägg och tog på honom. 

”Jag tänkte aldrig berätta för någon. Jag var rädd att jag inte skulle få gå kvar i skolan. Och vad skulle jag göra om jag sa något sådant om ärkebiskopen?”

Under de år han höll händelsen hemlig hann hans vän dö av en överdos.

Sedan domen föll har Pell varit fri mot borgen men efter dagens dom fördes han till häktet inför att straffet bestäms i nästa vecka. Få trodde att domstolsprocessen mot Pell skulle resultera i fällande dom. 

Tidigare rättegång fick avslutas efter en oenig jury. Givet George Pells maktposition och hans mycket erfarna advokater var det få som trodde att dagens dom någonsin skulle bli verklighet.

George Pell står fast vid att han är oskyldig och har överklagat domen. 

Läs mer: Vatikanen anordnar toppmöte om sexuella övergrepp