Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogt-valdeltagande-i-usas-primarval-trots-pandemi/

Världen

Högt valdeltagande i USA:s primärval trots pandemi

I Louisville tvingades staden förlänga öppettiden så att folk i kö kunde rösta.
I Louisville tvingades staden förlänga öppettiden så att folk i kö kunde rösta. Foto: Brett Carlsen / TT

NEW YORK. En rad viktiga primärval till kongressen i USA ägde rum i sex delstater på natten till onsdagen. Trots coronapandemin tycks valdeltagandet, enligt preliminära prognoser, ha ökat kraftigt. På grund av att ovanligt många brevröstat och förtidsröstat kan det dock ta flera dagar att få färdiga valresultat. Det är en varningssignal för den osäkerhet som kan vänta i presidentvalet i höst.

USA-valet 2020

I delstaten Kentucky blev det, som många politiska experter befarat, långa väntetider och kaos utanför vallokalerna efter att delstaten stängt 3.500 vallokaler. I Louisville, där hälften av delstatens svarta befolkning bor, fanns bara en enda vallokal för 661.000 invånare och staden tvingades i sista stund förlänga öppettiden för vallokalen så att folk i kö kunde rösta. Under valdagen kom även beskedet att en av de poliser som dödade Breonna Taylor, en ung svart kvinna, i Louisville tidigare i år har blivit avskedad. Taylors död har varit en av orsakerna till de landsomfattande protesterna mot polisvåld och rasism under juni och uppmärksamheten kring fallet på tisdagen kan ha bidragit till att ovanligt många ville rösta i primärvalet.

Demokraterna i delstaten röstar bland annat fram den kandidat som ska utmana Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, i höstens val. En progressiv svart kandidat, Charles Booker, såg ut att gå mot ett förvånansvärt jämnt val mot mittendemokraten Amy McGrath, som hade betydligt större kampanjkassa. Booker fick i sista minuten starkt stöd från Black lives matter-rörelsen i delstaten. 

I många andra delstater var röstprocessen relativt smärtfri. Preliminära prognoser tyder på högt valdeltagande, trots oron för coronapandemin som fortfarande ökar kraftigt i tolv amerikanska delstater.

På grund av pandemin var det ovanligt många brevröster och förtidsröster, vilket innebär att det kan dröja dagar, eller i vissa fall veckor, innan definitiva valresultat är färdiga. Det är en varningssignal för den osäkerhet som kan vänta under presidentvalet i höst, som mycket väl kan äga rum under liknande omständigheter.

Tidiga prognoser av valresultatet tyder på att flera unga vänsterdemokrater fick överraskande starka siffror mot etablerade mittendemokrater i primärvalen. Inte bara i Kentucky, utan även i New York såg flera unga, svarta kandidater ut att gå mot segrar mot äldre vita mittendemokrater i åtminstone två kongressdistrikt.

Även den unga demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, som tidigare i år hade 13 utmanare i primärvalet, såg ut att gå mot en klar seger, vilket betyder att hon med stor sannolikhet sitter kvar i kongressen.

I North Carolina ägde en smärre politisk skräll rum då den 24-åriga republikanen Madison Cawthorn besegrade en erfaren högerpopulistisk republikan som hade stöd av Donald Trump. Cawthorn förväntas nu bli den yngsta personen i kongressen.

Läs mer: Röstkaos väntas i primärval i USA 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt