Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Höj din röst mot det sexuella våldet i krig”

Chefskirurgen Denis Mukwege tilldelades nyligen Sacharovpriset. Det delas ut av Europaparlamentet och går till människor som gjort anmärkningsvärda insatser mot intolerans, fanatism och förtryck.
Chefskirurgen Denis Mukwege tilldelades nyligen Sacharovpriset. Det delas ut av Europaparlamentet och går till människor som gjort anmärkningsvärda insatser mot intolerans, fanatism och förtryck. Foto: Marc Femenia

Han är prisad, uppmärksammad och hyllad världen över. Men för människorättskämpen och chefskirurgen Denis Mukwege spelar utmärkelser ingen roll om de inte innebär hjälp till utsatta kvinnor i konfliktområden.

– Jag jobbar inte för ära, utan för förändring, säger han till DN.

Det är bara några dagar sedan Denis Mukwege, chefskirurgen på Panzisjukhuset i Bukavu i Kongo-Kinshasa, tilldelades Sacharov­priset. Det går till personer som gjort anmärkningsvärda insatser mot intolerans, fanatism och förtryck och delas ut av Europa­parlamentet. DN träffar honom på Arlanda när han är på väg tillbaka till Bukavu efter att ha deltagit på en fredskonferens i Örebro.

– Sacharovpriset kommer från 28 länder i Europa. Det är ett hopp­ingivande pris, för det betyder att 28 länder vill kämpa för rättvisa och förstås stötta demokratin i Kongo-Kinshasa. Bara det kan ge kvinnor i mitt land den plats i samhället de förtjänar.

Inbördeskriget i Kongo-Kinshasa är officiellt över, men den väpnade konflikten pågår fortfarande i landets östra delar. Precis som i många andra konflikter i världen används våldtäkt som en del av krigföringen. Syftet är att slå sönder familjer, så split och skapa kaos. Denis Mukwage har sedan 1998 arbetat med att vårda offer för sexuellt våld.

Med åren har han fått stor internationell uppmärksamhet, han har talat i FN:s generalförsamling och fått fina utmärkelser, bland annat Olof Palmepriset 2008. Hans namn kommer ständigt upp i spekulationer inför Nobels fredspris.

– Ett pris har ett syfte om det kan ge mening och stötta vår sak, annars betyder det ingenting. Jag jobbar inte för ära, utan för förändring, särskilt för kvinnor. Man kan inte bara dela ut en utmärkelse och gå vidare till nästa sak.

Tycker du Olof Palmepriset hade ett större syfte än att bara vara ett pris?

– Olof Palmepriset hjälpte verkligen till att öka medvetenheten i Sverige om vad som hänt och fortfarande händer i Kongo. Jag fick intrycket att många började fråga sig varför och undersöka saken själva. Inte bara i Kongo utan i hela världen behandlas kvinnor som ägodelar och används som saker. Vi behöver tänka på det och hur kvinnor är extra utsatta i konflikter. Det är ingen kvinnofråga, ingen könsfråga, det är en humanitär fråga och fattar man inte det blir jag ledsen, för det är att låta vår mänsklighet gå förlorad.

Denis Mukwege är en lågmäld man, men med en bestämd röst. Han säger att all uppmärksamhet inte har förändrat honom, han gör fortfarande samma sak han alltid har gjort.

– Jag landar på måndag kväll och på tisdag morgon står jag i operationssalen igen. Jag tar mig tid att sprida kunskap om vad som händer i mitt hemland, men vad jag gör i min vardag är egentligen bara att behandla konsekvenserna. Vi måste också fokusera på orsaken. Hur ska vi psykologiskt kunna stötta barn födda efter våldtäkt? Barn som sett sina föräldrar bli våldtagna? De är traumatiserade och om vi inte hjälper dem kommer problemet att finnas kvar i samhället som cancer, och förstöra ännu mer.

FN registrerade 2013 över 15 000 våldtäkter i Kongo-Kinshasa, men den verkliga siffran tros vara betydligt hög­re. De senaste två åren har antalet ­offer för sexuellt våld minskat, enligt Mukwege. Men våldtäkterna har blivit hänsynslösare och allt fler offer är barn, eller till och med bebisar.

– När jag säger ”minskar” menar jag att vi på min klinik kanske kan komma under 3 000 patienter i år, vilket fortfarande är mycket. Men 2013 skrevs ett fredsavtal under i Kongo-Kinshasa; samtidigt utnämnde FN, USA, EU och AU var sitt speciellt sändebud till Kongo. Jag tror att vi är på rätt väg, vi måste bara kämpa vidare.

Och alla kan göra något, anser Denis Mukwege.

– Om du inte kan göra något materiellt kan du ge din röst. Var inte likgiltig. Samma sak händer nu kvinnor i Syrien, i Irak, i Kurdistan. Ta din telefon, blogga, twittra, skriv att det inte är acceptabelt att kvinnor våldtas i konflikter. Höj din röst, sprid meddelandet, skriv ”Denis Mukwege ber dig att inte stå stilla bredvid när andra kvinnor lider”. Det är ett kort meddelande, men det har stor betydelse.

Fakta. Denis Mukwege
2008 tilldelades Denis Mukwege Olof Palmepriset.

Grundare av Panzisjukhuset i Bukavu

Ålder: 59 år.

Bor: Bukavu i östra Kongo-Kinshasa. Bor numera på sin klinik, till följd av flera mordhot.

Yrke: Chefskirurg, specialiserad på gynekologi. Grundare av Panzisjukhuset.

Utmärkelser i urval: FN:s pris för mänskliga rättigheter 2008, Olof Palmepriset 2008, Wallenbergmedaljen 2010, Right Livelihood Award (”Det alternativa Nobel­priset”) 2013, Sacharovpriset 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.