Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Höjd beredskap i Olso inför nidfilmsprotester

Polis vaktar medan pakistanska advokater skriker ramsor utanför USA:s ambassad i Islamabad.
Polis vaktar medan pakistanska advokater skriker ramsor utanför USA:s ambassad i Islamabad. Other: Anjum Naveed / AP
Den norska polisen har höjt beredskapen inför markeringar mot den islamfientliga filmen som arrangeras på fredagen. Beredskapen höjs vid USA:s och Frankrikes ambassader samt vid den franska skolan.

Två grupper har fått tillstånd att genomföra protester under eftermiddagen. Den ena sker utanför den amerikanska ambassaden medan den andra äger rum utanför den franska.

På torsdagseftermiddagen beslöt polisen att höja beredskapen efter att det franska satirmagasinet Charlie Hebdo tryckt teckningar av profeten Muhammed i onsdags.

Tusentals pakistanier väntas på fredagen ge sig ut på gatorna och demonstrera mot den islamfientliga film som producerats i USA. Regeringen har utlyst nationell helgdag för att uttrycka kärlek för Muhammed och har uppmanat människor till fredliga protester.

Alla större politiska partier och religiösa grupper har aviserat protester. Många av dem har organiserat transporter och stora folkmassor väntas delta efter fredagsbönen.

Butiker, marknader och bensinstationer hålls stängda.

Omkring 5.000 arga demonstranter hade på torsdagen samlats och drabbade samman med polis utanför USA:s ambassad i Islamabad. Minst 50 människor skadades.

Hundratals studenter i Islamabad drabbade samman med polis när säkerhetsstyrkorna försökte hindra dem från att ta sig in på ambassadområdet som också rymmer brittiska och franska diplomatiska beskickningar, rapporterar al-Jazira.

Studenterna svarade med att kasta sten mot polisen som sköt i luften och använde tårgas.

Enligt tv-stationens reporter i Islamabad försökte tusentals människor att demonstrera men hindrades av säkerhetsstyrkorna. Över området hovrade militärhelikoptrar.

Protester skedde på flera platser i Pakistan. I kulturhuvudstaden Lahore demonstrerade studenter från religiösa skolor och skrek anti-amerikanska slagord.

I Muzaffarabad, den administrativa huvudstaden i Kashmir, satte 200 demonstranter eld på en bild av president Barack Obama.

USA har köpt plats i pakistanska tv-kanaler för att visa reklamfilmer med president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton.

I filmerna understryker de USA:s respekt för religion och att landets regering inte hade något att göra med filmen om profeten Muhammed som lett till våldsamma protester.

Den islamfientliga b-filmen "De oskyldiga muslimerna", som producerats av en kristen extremist, har utlöst protester i 20 länder och har sedan den lades på Youtube krävt över 30 liv i våld som kan kopplas till filmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.