Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Höjt fattigstöd i Tunisien efter protester – stor besvikelse över revolutionen

Other: Sofiene Hamdaoui/AFP

Tunisiens socialminister Mohamed Trabelsi lovar att skjuta till miljontals kronor i stöd till fattiga familjer och andra behövande, såsom pensionärer. Utspelet kommer efter omfattande protester i veckan mot regeringens åtstramningspolitik, som bland annat innebär höjda skatter och varupriser med syfte att minska landets budgetunderskott.

Totalt kommer bidragsbudgeten utökas med 170 miljoner dinarer, motsvarande ungefär en halv miljard kronor, enligt Trabelsi.

– Detta kommer att beröra omkring 250.000 familjer. Det kommer att hjälpa de fattiga såväl som medelklassen, säger han.

Hundratals människor har gripits under protesterna i veckan, som skakat flera städer runt om i landet.

Nya protester har planerats till söndagen – sjuårsdagen för störtandet av diktatorn Zine El Abidine Ben Ali. Den 14 januari 2011 flydde han till Saudiarabien, där han alltjämt uppges befinna sig.

Läs mer: Erik Ohlsson: En ny proteströrelse växer fram i Tunisien 

Franska radiokanalen France Info rapporterar från Hammam Lif, en stadsdel i södra utkanten av huvudstaden Tunis. Under hela den gångna veckan har invånarna där mobiliserat för att stå emot myndigheternas försök att få tyst på protesterna.

Somliga hävdar till och med att livet var lättare under Ben Alis diktatoriska styre.

– Invånarna här säger att vissa framsteg gjorts vad gäller övergång till demokrati, men landet är ekonomiskt fortfarande i en nedgångsspiral. Besvikelsen är större än någonsin, rapporterar stationens utsände, som lätt fångar upp kritiska röster under ett besök vid stadsdelens marknadsplats.

Arbetslösheten är utbredd – och som alltid när ett samhälle backar ekonomiskt så är det de redan fattiga som drabbas hårdast, konstaterar France Info.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.