Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hollande-anklagar-is-for-terrordaden/

VÄRLDEN

Hollande anklagar IS för terrordåden

2 min 27 sek. Frankrikes president Francois Holland lägger skulden för fredagens terrordåd på IS - och utlovar hämnd.
Bild 1 av 1 Frankrikes president François Hollande.
Foto: Stephane de Sakutin/Pool Photo/AP

Frankrikes president François Hollande anklagar Islamiska Staten för att ligga bakom terrordåden i Paris – och lovar att slå tillbaka. ”Det är en krigshandling”, säger han om attentaten.

Hollande höll på lördagsförmiddagen ett kort tal, där han lade skulden för fredagens attacker på terrorgruppen Islamiska Staten (IS). Presidenten hävdar att IS har organiserat dåden från sitt säte utomlands men med intern hjälp, och kallar det för en barbarisk handling, uppger Le Figaro.

– Det som utspelade sig i går i Paris och i Saint-Denis i närheten av stadion är en krigshandling, utförd av en armé av terrorister, Daish (ett annat namn på IS), och i mötet med krig, måste landet fatta lämpliga beslut. Det är en krigshandling begången mot de värden som vi försvarar och det som vi är: ett fritt land, sade han.

Presidenten menar att Frankrike kommer att vara hänsynslöst mot IS barbarer, skriver Le Monde.

Enligt Hollande kommer militären att patrullera Paris de kommande dagarna. Han utlyser tre dagars landssorg och manar invånarna till enighet och lugn. På måndag talar han i parlamentet vid ett extrainsatt sammanträde.

– Frankrike är starkt, även om hon kan såras så reser hon sig alltid. Inget kan stoppa henne.

Extremistiska Islamiska staten (IS) tar i ett uttalande på sig ansvaret för terrordåden i Paris, enligt Reuters. Företrädare för gruppen kallar Parisdåden för ”mirakel” och varnar om att alla motståndare är ”måltavlor”. I högtravande termer påstår de bland annat att de håller koll på fienden, även när den sover. Bara underkastelse kan rädda fienden, står det i meddelandet där de bekräftar sin delaktighet i terrorattackerna.