Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hollande solklar favorit

François Hollande.
François Hollande. Foto: Bob Edme / AP
”Det kommer att bli tajt”, hoppas president Nicolas Sarkozy. De båda finalisterna, Sarkozy och Hollande, har kämpat med näbbar och klor in i det sista.

Socialisten Fran­çois Hollande var för exakt ett år sedan en total outsider. I dag är han solklar favorit i presidentvalet. President Nicolas Sarkozy har varit president i fem år och suttit i på ledande regeringsposter i ytterligare fem år.

Trots det vill Sarkozy framställa sig själv som en utmanare av systemet – i motsats till François Hollande.

I torsdags gick mitten­politikern Fran­­çois Bayrou ut och sade att han tänker rösta på François Hollande. I bagaget har Bayrou ett valresultat i den första omgången på nio procent.

– Linjen som Nicolas Sarkozy har valt är brutal och står i motsats till våra värderingar, sade François Bayrou, som i grunden är en kristdemokrat.

Högerextrema Marine Le Pen sade i sitt förstamajtal att hon tänker blankrösta. Hur hennes väljarunderlag på 18 procent röstar är svårare att sia om – speciellt efter Nicolas Sarkozys robusta charmoffensiv.

Så sent som på fredagen var det fortfarande till Le Pens väljare som presidenten vände sig utan krusiduller. Han kritiserade då François Hollande för att vilja ge rösträtt åt invandrare i lokalval.

– Att ge rösträtt åt utlänningar innebär inte att man låter främst norrmän och amerikaner rösta, sade Nicolas Sarkozy och redogjorde för Frankrikes invandring från Nord- och Västafrika.

Utspelet framstår för många fransmän som i det närmaste desperat, även om de båda finalisternas opinionssiffror har börjat närma sig varandra. Med cirka 47,5 procent av röstintentionerna är Nicolas Sarkozy långt ifrån i mål, mot 52,5 för François Hollande.

– Det är så det är. Jag måste hoppa 2,20 meter, när det räcker för de andra att hoppa 1,80 meter, sade Nicolas Sarkozy i dagarna, enligt tidningen Le Figaro.

I går vilade han ut med fru Carla Bruni och parets bebis Giulia, i deras stadshus i Paris chica kvarter. Valet tänker Nicolas Sarkozy följa från presidentpalatset.

Går det som opinionsinstituten förutspår har han snart all tid i världen för en lång pappaledighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.